Contre politice de la propunerea de majorare a burselor elevilor

0

Cuantumul burselor elevilor a reprezentat subiect de contre politice şi în şedinţa de astăzi  a Consiliului Municipal Botoşani. Consilierii municipali liberali au iniţiat un proiect prin care au propus ca bursa de performanţă să fie de 301 de lei, cea de merit – 251 de lei, bursa de studiu să aibă un cuantum de 201 de lei, iar cea socială să fie de 301 de lei. Asta în condiţiile în care, în decembrie 2020, s-a votat ca bursele să aibă următoarele valori: 200 de lei (de performanţă), 150 de lei (de merit), 130 de lei (de studiu) şi 120 de lei (socială).

Crește doar valoarea bursei de performanță 

Consilierul liberal Ada Macovei a apreciat că acest demers a avut un efect asupra conducerii primăriei dat fiind faptul că primarul Cosmin Andrei a iniţiat un amendament prin care să fie majorată doar bursa de performanţă, la 300 de lei. În schimb, Raluca Curelariu (USR – PLUS) a arătat că, prin amendamentul propus de primar se aprobă majorarea bursei doar pentru 4,7% dintre elevii beneficiari de burse, impactul financiar fiind de 25.000 de lei. „Consider că această soluţie e o prosteală pe faţă şi, repet, am fost extrem de dezamăgită în momentul în care am citit amendamentul. Mă aşteptam la o soluţie mult mai bună din partea domnului primar”, a spus Raluca Curelariu, dar tot ea a adăugat că „decât nimic, e bun şi atât”.

În discuţii a intervenit consilierul PSD Marius Rogojinschi, acesta explicând că în fiecare seară se culcă dezamăgit şi se trezeşte mai dezamăgit pentru că guvernul actual nu a găsit „nici măcar o soluţie de compromis pentru mărirea alocaţiilor copiilor”. Şi Bogdan Buhăianu s-a interesat dacă Raluca Curelariu şi-a întrebat colegul de parlament dacă au fost găsite soluţii privind majorarea alocaţiilor. „Diferenţa între amendamentul de astăzi al domnului primar şi modul în care abordează colegii noştri de guvernare situaţia alocaţiilor ţine de faptul că noi nu încercăm să amăgim pe nimeni şi spunem lucrurilor pe nume. Astăzi, prin acest amendament, domnul primar m-a dezamăgit profund pentru că încearcă să ducă în eroare nişte oameni. Cred că indemnizaţiile noastre lunare sunt mai mari decât ce v-aţi îndurat să daţi copiilor”, a mai spus Raluca Curelariu.

În replică, primarul Cosmin Andrei a arătat că guvernul a pus în sarcina primăriilor plata transportului elevilor, fără a asigura şi sursa de finanţare. „Este o îngrijorare la nivelul tuturor primarilor din această ţară în ceea ce priveşte transportul elevilor”, a explicat edilul.

Liberalii au anunţat că retrag proiectul de pe ordinea de zi

După alte discuţii în contradictoriu, Eugen Ţurcanu a anunţat că grupul PNL retrage proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi. Şedinţa nu s-a încheiat, după cum s-ar fi aşteptat Eugen Ţurcanu, ci a fost întrebat fiecare consilier liberal dacă este de acord cu retragerea proiectului. Ada Macovei a fost singura care nu a agreat retragerea proiectului. În aceste condiţii, proiectul a fost supus la vot şi a întrunit 14 voturi „pentru” (voturi aparţinând celor 11 consilieri PSD, Ralucăi Curelariu şi liberalilor Ada Macovei şi Daniel Botezatu). S-au abţinut de la vot liberalii Andrei Amos, Cătălin Boboc, Monica Răileanu, Maricel Maxim şi Marcel Gheorghiţă de la USR – PLUS. În aceste condiţii, începând cu luna aprilie şi până la finalul anului şcolar, beneficiarii bursei de performanţă vor primi lunar câte 300 de lei. Celelalte burse vor fi de 150 de lei (de merit), 130 de lei (de studiu) şi 120 de lei (socială).

 

Deja ai votat!
se încarcă...