Fost executor judecătoresc condamnat pentru beție la volan

0

Fostul executor judecătoresc Daniel Popa, condamnat la începutul acestei luni la trei ani și șase luni închisoare în regim de detenție pentru delapidare, s-a mai ales cu o pedeapsă. Acuzat de această dată de conducere sub influența băuturilor alcoolice, el a fost condamnat definitiv, miercuri, pe 10 martie a.c., la plata unei amenzi penale de 5.800 lei. Sentința definitivă a fost pronunțată de Curtea de Apel Suceava, care i-a respins apelul ca „nefondat” și a menținut hotărârea Judecătoriei Dorohoi, care a fost instanța de fond.

Daniel Popa a fost trimis în boxa acuzaților anul trecut, după ce pe 27 februarie 2019 a fost oprit în trafic, pe raza comunei Șendriceni, fiind surprins băut la volan. Echipajul de poliție l-a tras pe dreapta întrucât circula cu viteză peste limita legală. Ulterior, polițiștii l-au pus să sufle în etilotest, iar rezultatul a indicat o concentrație de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat. El a fost dus la spital pentru recoltarea de probe biologice, iar analizele de laborator au evidențiat o îmbibație de 1,12 g‰ alcool pur în sânge la prima probă și de 1,02 g‰ alcool pur în sânge la proba a doua. Câteva luni mai târziu, el a contestat rezultatul alcoolemiei, solicitând recalcularea acesteia întrucât nu s-ar fi ținut seama de valoarea alcoolemiei date de aparatul etilotest, valorile rezultate din analiza sângelui, tipul de băutură consumat, timpul dintre consum și momentul constatării săvârșirii faptei și problemele sale de sănătate, factori care au putut modifica negativ rezultatul alcoolemiei din sânge. Doar că, raportul de expertiză medico-legală privind estimarea retroactivă a alcoolemiei a avansat ipoteza că acesta ar fi avut, la ora depistării în trafic, o alcoolemie teoretică aproximativă de 1,15 g‰, iar afecțiunile medicale rezultate din analizele prezentate de acesta nu puteau influența valoarea alcoolemiei. Trimis în judecată, Daniel Popa a cerut apoi judecarea în formă simplificată, adică pe baza probelor administrate în anchetă. Așa se explică de ce fostul executor a primit o amendă penală.

Fost executor judecătoresc în Dorohoi începând cu ianuarie 2001, Daniel Popa a fost condamnat inițial la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, după ce a tergiversat timp de aproape cinci ani de zile plata unei sume de bani către o firmă din Bucureşti încasată în baza unui dosar de executare. În urma deciziei de condamnare dispusă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Daniel Popa a fost exclus din Camera executorilor judecătorești. Ulterior, el a ajuns din nou în atenția anchetatorilor întrucât, în perioada de la pronunțarea sentinței definitive și retragerea calității de executor judecătoresc, din conturile biroului a dispărut o sumă mare de bani pusă ca garanție de Banca Comercială Română. Așa se face că mai 2018 el a fost trimis din nou în judecată pentru delapidare și condamnat definitiv la închisoare cu executare, fiind încarcerat pe 2 martie a.c.

 

Deja ai votat!
se încarcă...