spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTCopii trataţi într-un spital bun de dărâmat (video)

Copii trataţi într-un spital bun de dărâmat (video)

Copiii plătesc pentru nepăsarea autorităţilor. Asta se întâmplă la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean, care funcţionează de ani de zile în condiţii improprii, asta deşi aceste lucruri erau cunoscute de cei de la conducere. Devenit secţie, din Spital de Pediatrie, grupul de clădiri de pe Bulevardul Eminescu nu mai reprezintă de mult timp siguranţă pentru pacienţii minori care ajung acolo, iar de asta s-au convins şi conducerea unităţii sanitare, dar şi o comise de control intern a Direcţiei de Sănătate Publică. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu au efectuat un control la unitatea sanitară, cu rol consultativ, însă noianul de nereguli găsite au tras un semnal de alarmă atât pentru manager, cât şi pentru medicul coordonator al activităţii spitalelor împotriva Covid.
„Ăla nu poate fi numit spital. Este anapoda construit. Şi reanimarea este construită anapoda, şi chirurgia este construită anapoda. Părerea mea este că ar trebui făcută o altă clădire. Este o improvizaţie totală ce este acolo. Acolo trebuie un spital nou. Orice s-ar face altceva este ca şi cum îi spoieşti buzele şi doar atât. Rămâi cu aceeaşi veşnică improvizaţie. Spitalul ăsta a fost construit rău de la bun început. Ar trebui dărâmat şi construit de la zero”, a spus medicul chirurg Iulian Preda, coordonatorul spitalelor pe timpul pandemiei.

Probleme grave în blocul operator

Spusele acestuia sunt întărite de o serie de concluzii îngrijorătoare enunţate de inspectorii sanitari care au mers în control. Raportul a fost prezentat conducerii Spitalului Judeţean.

Problemele cele mai grave au fost găsite în blocul operator al Secţiei de pediatrie, care cu greu poate fi numit bloc operator. În realitate este vorba despre două săli de operaţii, una septică şi una aseptică, situate la cele două capete ale Secţiei de chirurgie pediatrică. Personalul nu dispune de vestiare pentru accesul în sala de operaţii, care se face direct din holul secţiei. De altfel, pe hol se pot observa şi suporturile pentru încălţămintea de sală şi dulapurile cu echipamentul pentru sala de operaţii. Chirurgii care operează sunt nevoiţi să se spele fie cu apă rece, fie să aştepte minute bună până apa care curge la robinetul cu apă caldă să se şi încălzească.

Şi mai grav, sălile de operaţii nu au un sistem de ventilaţie şi tratare a aerului, norme imperative prevăzute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Singurele două săli de operaţii nu pot fi utilizate simultan

Lipsa de personal afectează şi utilizare simultană a celor două săli de operaţie. Fiecare este dotată cu sterilizare, însă acest proces este asigurat de un singur asistent pe tură, astfel că folosirea simultană a sălilor este imposibilă.

Pe secţia de ATI, boxa de curăţenie este improvizată în grupul sanitar al personalului medical, Secţia de reanimare, considerată în orice spital a fi una dintre cele mai importante este plină de improvizaţii şi lipsită de spaţii necesare desfăşurării unei activităţi normale.

Lenjerii depozitate în mijlocul secţiei

În mijlocul secţiei de Reanimare a fost amenajat un spaţiu în care este depozitată lenjeria, alături de consumabile, dar şi frigiderul pentru medicamente. Saloanele nu îndeplinesc norma de spaţiu şi de metri cubi de aer pe pacient. De asemenea, paturile nu sunt orientate corespunzător faţă de planul ferestrelor din salon. Unul dintre saloane este folosit ca salon pentru suspecţii Covid, însă nicăieri în secţie nu este un spaţiu special pentru echiparea şi dezechiparea personalului de combinezoane şi echipamente de protecţie, acestea făcându-se fie pe hol, fie chiar în salonul pacientului.

Pe secţia de chirurgie pediatrică, inspectorii au aflat că vestiarul asistentelor şi infirmierelor se află pe un alt etaj, tot din lipsă de spaţiu şi nici măcar nu au grup sanitar, iar vestiarul medicilor este acelaşi cu camera de gardă a acestora. Materialele de curăţenie şi dulapul de lenjerie curată sunt amenajate pe hol, lângă liftul care duce în secţie, iar în saloanele care ar trebui să fie septice sunt montate perdele din plastic care nu fac decât să reprezinte o sursă în plus de contaminare.

„Acolo a fost un bloc de garsoniere, transformat în spital”

Doar de trei luni la conducerea unităţii sanitare, managerul Doina Caba spune că a luat la cunoştinţă de problemele prezentate de către inspectorii sanitari încă din 2017. De fiecare dată, însă, explicaţiile au fost lipsa de finanţare pentru reabilitare şi starea proastă a clădirilor. „Acolo ar trebui comasat. Sălile de operaţie pe toate specialităţile, ATI-ul, toate să fie pe un etaj. Acolo problema este că nici nu avem prea mult teren. De aceea ne-am gândit poate am putea face un proiect pe partea de consolidare, care să cuprindă şi partea de circuite din cadrul secţiilor, să le refacem complet. Acolo a fost un bloc de garsoniere, transformat în spital, ceea ce nu este normal. Nu mai corespunde sub nici o formă, după noile reglementări. Nu avem circuite pentru pacient, pentru dezinfecţie. Avem clădiri fără lift, pacientul îl duci pe scări. Trebuie să ne asumăm aceste probleme şi să găsim soluţii”, a spus managerul Doina Caba.

Toate neregulile reprezintă condiţii pentru acordarea autorizaţiei de funcţionare, iar neremedierea deficienţelor poate atragerea anularea autorizaţiei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...