Funcționarii obraznici și aroganți au intrat în colimatorul prefectului (video)

Aroganța funcționariilor publici sau a angajaților instituțiilor deconcentrate ar trebui să dispară. Orice derapaj din comportamentul acestora va fi verificat de reprezentanții Instituției Prefectului. Anunțul a fost făcut public astăzi chiar de prefectul județului, Dan Nechifor. Acesta a precizat că orice sesizare primită de la cetățeni, vizavi de comportamentul unor angajați ai instituțiilor publice, va fi atent verificată.

„Un lucru pe care l-am sesizat a fost conduita funcționarilor publici în relațiile cu cetățenii. În decursul anului trecut, 25% din funcționarii de la unitățile administrativ teritoriale au fost reclamați. După cum bine știți, orice persoană care se consideră vătămată poate depune o plângere vizavi de faptele care îi aduc atingere intereselor, conform Hotărârii de Guvern 1344. Numai că acel model de plângere/ reclamație are niște elemente obligatorii pe care mulți cetățeni nu prea le cunosc.

În acest an, împreună cu colegii mei am hotărât ca, dacă vom mai avea sesizări de genul acesta, voi emite un ordin și voi stabili o comisie în acest sens, care să verifice sesizările cetățenilor, urmând să fie sesizate instituțiile abilitate, în condițiile în care sunt fapte care atrag răspunderea disciplinară, contravențională sau penală”, a spus astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, prefectul Dan Nechifor.

„Ar trebui să schimbăm puțin modul de abordare”

Potrivit acestuia, oamenii se plâng în general de comportamentul funcționarilor, de la primar, viceprimar, șef serviciu, secretar general și funcționarii publici. Faptele reclamate vizează refuzul eliberării unor adeverințe, comportament inadecvat, dar și posibile abuzuri. „Am zis că ar trebui să schimbăm puțin modul de abordare, în condițiile în care funcționarii publici nu au numai drepturi, ci și îndatoriri prevăzute de Codul administrativ”, a explicat prefectul Dan Nechifor.

Anul trecut, de exemplu, Instituția Prefectului a primit 764 de petiții (62 de petiții centrale și alte 702 locale), iar 22 dintre acestea, adică 3,13 la sută din total, au vizat posibile abuzuri.

 

Deja ai votat!