vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTPremiați după o viață de om petrecută împreună

Premiați după o viață de om petrecută împreună

Într-o perioadă în care numărul persoanelor care decid să se căsătorească scade din ce în ce mai mult, Dumitru și Virginia Gavriluță au primit titlul de cel mai longeviv cuplu din Darabani.
Gavriluță Dumitru s-a născut în 1930, având în prezent 90 de ani, iar soția sa, Virginia, s-a născut în 1933, având 87 de ani, amândoi fiind din orașul Darabani. Aceștia și-au pus pirostriile în anul 1953, într-o zi de septembrie, când aveau 23, respectiv, 20 de ani. De atunci au trecut 68 de ani, iar cei doi au cinci copii și 16 nepoți.
Anul trecut, alte 21 de cupluri au fost premiate cu ocazia celebrării nunții de aur, respectiv a 50 de ani de căsătorie. Perechile au primit diplome și câte un premiu în valoare de 200 de lei din partea Consiliului Local.

Dărăbănencele nu mai vor să se căsătorească

Dacă înainte de anii ´90 tinerii alegeau să se căsătorească într-un timp relativ scurt și de cele mai multe ori respectau jurământul făcut, acela de a rămâne împreună pentru totdeauna, iată că în zilele noastre dărăbănencele nu mai respectă tradiția în care conviețuirea cu o persoană de sex opus era posibilă doar dacă exista actul căsătoriei.
Statisticile arată că numărul persoanelor care aleg să se căsătorească scade din ce în ce mai mult.
Dacă în 1990 au fost oficializate 118 căsătorii, în 2000 au fost 85, în 2010 60 de căsătorii, iar în 2020 numărul a scăzut la 49 de căsătorii oficializate. Cifra este influențată și de pandemie, având în vedere restricțiile care au fost impuse de către autorități.

Căsătorie cu permisiunea părinților la 16 ani

În ceea ce privește vârsta aproximativă la care tinerii din Darabani aleg să se căsătorească, s-a schimbat și aceasta.
Dacă în 1990 vârsta la care fetele se căsătoreau era între 18-22 de ani, iar 25 de ani la băieți, în 2020 vârsta la care tinerii aleg să-și unească destinele a crescut, respectiv 28-35 de ani în cazul băieților, 22-32, în ceea ce le privește pe fete.
Bineînțeles, au existat și excepții de vârstă în care mireasa nu a avut împlinită vârsta majoratului, având nevoie de acordul părinților pentru a se putea căsători.
Lia Tîrniceru-Ifrim, ofițerul stării civile din Darabani, a precizat că în urmă cu câțiva ani a oficializat o căsătorie în care mireasa avea 16 ani, iar mirele 21 de ani.
De asemenea, în 2020 a fost oficializată o căsătorie la Darabani între doi tineri de 19 ani, dar și o căsătorie în care mireasa avea 18 ani, iar mirele 19 ani.

Diferențe mai mari de vârstă

În ceea ce privește diferența de vârstă între parteneri, în anul 1990 s-au oficializat căsătorii în care diferența dintre soți era de doi, trei sau patru ani, bărbații fiind mai în vârstă.
În ultimii ani, însă, statisticile arată că au fost oficializate aproximativ zece căsătorii în care
diferența dintre parteneri este de zece ani. În 2020 s-a stabilit și un record diferențe dintre cei doi parteneri ai cuplului fiind de 21 de ani.
Tot în 2020 a fost oficializată o căsătorie în care diferența dintre soți este de cinci ani, în această situație femeia fiind mai mare decât bărbatul.

La capitolul căsătorii atipice oficializate în Darabani, se remarcă căsătoriile între cetățeni români cu cetățeni din Republica Moldova, Ucraina, dar a existat și un caz în care unul dintre parteneri era din Libia.

Cel mai des motiv de divorț este nepotrivirea de caracter

Cât despre divorțuri, și aici se poate observa o diferență semnificativă. Lia Tîrniceru-Ifrim, a precizat că dacă în 1990 motivele pentru care se divorța se refereau la violența fizică, alcoolism sau cazuri de infidelitate, în zilele noastre se divorțează și din alte motive, cel mai des invocat fiind
nepotrivirea de caracter. Acest lucru se datorează și faptului că legislația a devenit mult mai
permisivă, astfel că persoanele care decid să se separe, pot să facă acest lucru mult mai ușor.
La Darabani, o mare parte dintre divorțurile din ultimii ani, se produc între tineri care sunt
căsătoriți de unu, doi sau trei ani, cazurile în care divorțul apare dintre două persoane după un
mariaj lung, fiind rare.
Ofițerul stării civile consideră că situația divorțurilor care apar la scurt timp după căsătorie se
datorează faptului că în zilele noastre oamenii nu se mai acceptă atât de ușor cum o făceau
înainte. Și situația femeilor s-a schimbat. Astfel, dacă în anii 90 majoritatea femeilor obișnuiau
să fie casnice sau a fi divorțat era o rușine în sat, astăzi multe femei au posibilitatea de a studia,
de a munci și au mai mult curaj pentru un nou început.
Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...