Pericol de inundaţii în Sudul judeţului

După precipitaţiile din ultimele zile, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), a emis joi un Cod galben de inundații pentru râurile din bazinele hidrografice Miletin din Botoșani.

INHGA a avertizat că, urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Miletin – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, judeţele Botoșani și Iași.

“În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu “Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră”, se arată în comunicatul de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Autorităţile au intrat în alertă

Din acest motiv, autorităţile şi pompierii au intrat înalertă de joi după-amiază. “Autoritățile locale din Corni, Curtești, Cristești, Coșula, Copălău, Flămânzi și Prăjeni sunt în alertă după ce hidrologii au emis o atenționare de Cod Galben de inundații pe râul Miletin. Conform prognozei de specialitate, până pe 19 martie, ora 16.00, cota de apărare a râului Miletin poate fi depășită din cauza scurgerilor de pe versanți sau a precipitațiilor. Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din cele șapte unități administrativ – teritoriale au fost notificate să monitorizeze situaţia în teren şi să anunţe în cel mai scurt timp Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în cazul producerii unor situaţii de urgenţă”, a precizat ofiţerul Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al ISU Botoșani.

Deja ai votat!