Reabilitarea Colegiului “AT Laurian” rămâne la faza promisiunilor

Prezentă la Botoşani la începutul acestei luni, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a arătat că este nemulţumită de faptul că banii alocaţi pentru reabilitarea Corpului A al Colegiului „AT Laurian” nu au fost folosiţi.

Un subiect care este ca o rană pentru mine. Pentru că în calitatea mea de vicepremier, cu mânuța mea, am susținut includerea în buget a acordării acestei sume de bani pentru un proiect foarte important de investiții. Din nefericire nu poți să faci treaba altora. Și sunt foarte supărată pentru că s-au pierdut acești bani. Pur și simplu au fost niște bani alocați care, prin incapacitate dovedită, au fost pierduți și vom mai vedea dacă vor mai exista oportunități prin care să fie din nou alocați”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a dat de înţeles că problema a fost la primărie. „Echipa tehnică de la Primărie, nu știu exact cine a lucrat pe acest proiect și de ce s-a blocat. Cert este că nu au reușit să colaboreze și să atragă acești bani. Deci, nu se poate. Pentru mine nu există niciun argument pe care eu să-l cred că nu s-a putut. Acești bani au fost alocați, de ce nu au reușit să-i cheltuiască, sunt supărată, nu știu. Să-mi explice cineva, să vină cu un argument credibil la mine”, a mai precizat Raluca Turcan.

Reabilitarea Corpului A al Colegiului „AT Laurian” a fost estimată la aproximativ 9,7 milioane de lei. Printr-un amendament depus anul trecut de fostul deputat Cristian Achiței și vicepremierul Raluca Turcan, de la bugetul de stat a fost alocată suma de două milioane de lei.

Banii nu au fost cheltuiţi, astfel că s-au întors la bugetul de stat.

Problema a fost generată de cuantumul sumei alocate

Primarul Cosmin Andrei  a explicat că problema a fost la cuantumul sumei alocate. „Necesarul este de 9,7 milioane de lei şi s-au alocat  doar două milioane de lei. Nu se poate face licitaţie pentru reabilitarea acoperişului şi a unui etaj dintr-un imobil. Nu se pot face lucrări parţiale. Atunci când se face o documentaţie tehnică, aceasta vizează întreaga clădire. Nu se scot la licitaţie lucrări pe bucăţi dintr-un imobil, se abordează întreg imobilul. Dacă doamna Turcan ar fi vrut să ajute această instituţie de învăţământ, trebuia să acorde toţi banii. O alocare parţială nu ajută pe nimeni, niciodată”, a declarat Cosmin Andrei. Edilul a adăugat că, atunci când se solicită fonduri de la ministere sau organisme intermediare, „ori se aprobă toată suma, ori nu se aprobă deloc”. „Niciodată nu se aprobă parţial un proiect, pentru că aşa funcţionează lucrurile şi aşa este corect. Deci o sumă parţială în buget nu poate fi folosită. Acesta este motivul din care banii s-au returnat la bugetul de stat”, a explicat primarul.

Municipalitatea nu are fonduri pentru a reabilita clădirea

Potrivit acestuia, municipalitatea botoşăneană nu dispune de suficiente resurse financiare pentru a reabilita colegiul cu fonduri de la bugetul local. „Singura variantă să reabilităm Corpul A al colegiului este să accesăm fonduri europene pentru reabilitarea întregii clădiri. Este de apreciat că s-a făcut un pas, cu o Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI), absolut necesară, care poate fi actualizată mai uşor, pe parcurs, şi aşteptăm doar ghidurile pentru accesarea fondurilor europene vizând clădiri monument istoric, instituţii de învăţământ, ca să putem fi eligibili”, a spus Cosmin Andrei.

Primarul a dat asigurări că această lucrare rămâne în atenţia municipalităţii. „Înţeleg nevoia şi sunt de acord. Vă garantez că atunci când va apărea o linie de finanţare vom depune proiectul şi tot efortul împreună cu directorii colegiului, care au aceeaşi determinare ca şi noi. Înţeleg că există anumite discuţii cu linii de finanţare în ceea ce priveşte clădirile monument istoric, care aparţin colegiilor naţionale, dar aşteptările mari sunt de la Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, unde nu se întâmplă nimic spectaculos”, a concluzionat Cosmin Andrei.

Deja ai votat!