Încep controalele înainte de Paște

Au mai rămas mai puţin de trei săptămâni până la Paştele catolic (4 aprilie), respectiv mai puţin de două luni până la cel ortodox (2 mai), iar inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) vor demara controale tematice pentru prevenirea eventualelor toxiinfecții alimentare cu aproximativ o săptămână înainte de sărbătorile Pascale.

Ca în fiecare an, măsurile de control vor viza modul în care sunt respectate igiena, prospețimea și trasabilitatea cărnii de miel; starea de sănătate a animalelor destinate sacrificării; ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman; laptele şi produsele din lapte; dar și alte produse alimentare tradiţionale, cum ar fi cozonacii.

Produsele neconforme vor fi confiscate

„Controalele încep cu cel puţin 7-10 zile înainte de Paşte. În general se verifică circulaţia animalelor, a mieilor, a porcinelor (în contextul Pestei Porcine Africane) în trafic, pieţe şi la crescători. În ceea ce priveşte siguranţa alimentelor, se verifică provenienţa, transportul, asigurarea temperaturii (în timpul transportului, depozitării şi desfacerii), trasabilitatea şi calitatea materiilor prime şi a produselor finite, igiena pe tot fluxul, respectarea valabilităţii/termenului de garanţie, realizarea programului de autocontrol etc.”, a precizat un medic veterinar botoşănean.

Potrivit acestuia, produsele despre care există suspiciunea că ar fi neconforme vor fi sechestrate, iar dacă în urma examenelor de laborator şi a anchetelor derulate de inspectorii DSVSA se constată că acestea sunt neconforme, vor fi confiscate şi neutralizate pe cheltuiala producătorului.

 

Deja ai votat!