Scade numărul botoşănenilor care primesc ajutoare la încălzire

0

Numărul botoşănenilor care primesc ajutoare la încălzire este în scădere. Datele centralizate de conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), arată că, la 28 februarie 2021, la nivelul județului Botoșani, erau 1.214 beneficiari de ajutor pentru  încălzirea locuinţei. Prin comparație, în sezonul rece 2019 – 2020 la nivelul județului Botoșani, au fost 1.537 de beneficiari.

În luna februarie s-au acordat ajutoare pentru 749 de clienţi ai Modern Calor, 445 de botoşăneni care au centrale pe gaz şi 20 de botoşăneni care folosesc pentru asigurare confortului termic în locuinţe aparate conectate la reţeaua electrică. În aceeaşi perioadă a anului trecut au primit ajutor pentru încălzirea locuinţei 871 de  clienţi ai Modern Calor, 623 de botoşăneni care au centrale racordate la reţeaua de gaze naturale. La aceştia s-au adăugat  43 de botoşăneni care au primit bani de la stat pentru plata facturii la energia electrică.

„S-a majorat plafonul pentru acordarea ajutoarelor de încălzire”

Efortul bugetar pentru plata acestor ajutoare în luna februarie 2021 a fost de 145.250 de lei. Conform reglementărilor legale privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece s-a majorat plafonul pentru acordarea ajutoarelor de încălzire. Concret, plafonul maxim al veniturilor până la care se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinței s-a majorat astfel: de la 750 de lei la 800 de lei – în cazul persoanelor care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale, energie electrică sau combustibil solid; de la 786 de lei la 800 de lei – în cazul persoanelor care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică”, a declarat Sebastian Tocariu, directorul AJPIS.

Statul acordă ajutoare la încălzire pentru cinci luni, respectiv perioada noiembrie – martie.

Plata ajutorului pentru încălzirea cu lemne s-a făcut în decembrie 2020. Menționăm că plata pentru încălzirea cu lemne se face o singură dată pentru tot sezonul rece (în această lună fiind plătite doar 76 de cereri noi în sumă de 9.786 lei), iar pentru celelalte modalități de încălzire, plata se face lunar”, a mai precizat Sebastian Tocariu. În decembrie 2020, au primit bani pentru lemne 5.374 de botoşăneni, ajutorul acordat totalizând 1.162.621 de lei.

În funcţie de veniturile solicitanţilor, ajutorul pentru gaze naturale are un cuantum cuprins între 20 de lei şi 262 de lei pe lună, în timp ce la lemne este între 20 de lei până la 54 de lei pe lună. La energie electrică, cuantumul minim al ajutorului este de 20 de lei şi ajunge până la valoarea maximă de 240 de lei pe lună. În cazul clienţilor Modern Calor, tot în funcţie de venituri, se diminuează factura lunară de la 100% până la 10%, pentru persoanele singure, respectiv de la 90% până la 5%, pentru familii.

Deja ai votat!
se încarcă...