joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTPoliția Animalelor își intră în atribuții de Buna Vestire, cu ocazia Zilei...

Poliția Animalelor își intră în atribuții de Buna Vestire, cu ocazia Zilei Poliției Române

Start oficial în activitatea Poliției Animalelor. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, noua structură își va intra în atribuții începând de joi, 25 martie a.c., adică de Buna Vestire, când se marchează și Ziua Poliției Române. Astfel, pentru început. Biroul pentru Protecția Animalelor va avea cinci angajați, dintre care doi medici veterinari (n.r. – care vor deține funcții de ofițeri specialiști) și trei agenți.

Întrucât ultima funcție de ofițer nu a fost ocupată în urma celor două concursuri organizate de IPJ Botoșani, funcția de șef a fost preluată, prin împuternicire, de comisarul Bogdan Ion Buchi Zahariuc, care a activat până nu de mult în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.

Deocamdată, noua structură nu are în lucru niciun dosar penal, însă, potrivit reprezentanților IPJ Botoșani, ar exista o sesizare din partea unui botoșănean cu privire la o posibilă faptă care ar putea să intre în competența biroului.

Animalele aflate în pericol vor putea fi confiscate

Potrivit legii, Poliția Animalelor este structura de specialitate din cadrul Inspectoratul General al Poliției Române, cu competență teritorială generală în domeniul coordonării activităților privind prevenirea și combaterea faptelor de natură contravențională penală care au ca obiect animalele aflate într-o situație de pericol. În îndeplinirea atribuțiilor, Poliția Animalelor cooperează cu instituțiile statului (n.r. – Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția Agricolă, APIA) și cu asociațiile și organizațiile neguvernamentale, precum și cu persoane fizice și juridice, în condițiile legii.

Astfel, animalele aflate în pericol vor putea fi confiscate, iar polițiștii vor avea dreptul să intre pe o proprietate privată fără a avea mandat de la judecător, dacă constată că un animal este în pericol. Ulterior, animalul aflat într-o situație de pericol este plasat într-un adăpost, prin intermediul unui ordin emis de polițist. Ordinul de plasare în adăpost a animalului poate fi contestat de deținătorul animalului în instanță. Dacă acest lucru nu se întâmplă, animalul se consideră abandonat.

Ce se înțelege prin situația de pericol pentru animale:

a) rănirea sau schingiuirea animalelor;

b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

e) prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...