Trei incendii din cauza coșurilor de fum

foto arhivă - multe dintre incendii au pornit de la coșurile de fum necurățate de funingine

Seria incendiilor generate de nerespectarea regulilor şi măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la utilizarea coşurilor de fum continuă.

În ultimele ore, trei familii din Cristinești, Coțușca și Rădenii Noi (comuna Frumușica) au fost la un pas să rămână fără acoperiş deasupra capului, pentru că nu şi-au curăţat coşul de funingine.

Pompierii botoșăneni au intervenit prompt și au stins flăcările înainte ca acestea să producă pagube materiale însemnate.

Coşurile de fum defecte se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii

Coşurile de fum defecte, neprotejate sau necurăţate se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii la Botoşani, în sezonul rece şi nu numai.

Cele mai multe evenimente ar putea fi prevenite dacă s-ar respecta o serie de reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor. De aceea este bine de ştiut că sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie.

La trecerea prin planşeele executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. Sobele metalice (fără acumulare de căldură) trebuie să fie amplasate pe un postament izolator din cărămidă.

“Atât sobele metalice, cât şi burlanele vor fi amplasate la distanţă de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă”, a precizat ofițerul Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al ISU Botoșani.

Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă. Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare.

Deja ai votat!