joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTLecţia de istorie - 27 martie 1918 - Unirea Basarabiei cu România

Lecţia de istorie – 27 martie 1918 – Unirea Basarabiei cu România

În fiecare an, pe 27 martie, românii sărbătoresc Unirea Basarabiei cu România. Spre deosebire de anii anteriori când Muzeul Județean Botoșani organiza expoziții și simpozioane dedicate acestui eveniment, anul acesta botoşănenii sunt invitaţi să vizioneze online, pe pagina de facebook a muzeului, câteva personalități și documente legate de acest important eveniment. Expoziția a fost concepută de muzeograful Sergiu Balanovici, cu ocazia aniversării Centenarului Unirii Basarabiei cu România.

Alături de fotografii, a fost postat şi un text despre acest important eveniment, text pe care îl redăm în cele ce urmează.

După mai bine de o sută de ani de dominație rusă, perioadă în care autoritățile țariste au promovat o politică de rusificare forțată a românilor, caracterul etnic precumpănitor românesc al Basarabiei nu a putut fi modificat, deși numărul românilor scăzuse considerabil în raport cu alte naționalități.

Conjunctura favorabilă creată la sfârșitul Primului Război Mondial prin dispariția Imperiului Țarist și a celui Austro-Ungar, precum și a afirmării pe plan internațional a principiilor autodeterminării și al naționalităților, a stimulat lupta de eliberare a popoarelor asuprite, inclusiv a românilor din Basarabia.

În martie 1917, un grup de intelectuali români a pus bazele Partidului Național Moldovenesc, care cerea ca Basarabia „să-și cârmuiască singură viaţa ei dinăuntru, ținând seama de drepturile naționale ale tuturor locuitorilor ei”. Pe întreg cuprinsul Moldovei dintre Prut și Nistru a început o intensă mișcare politică și națională, al cărei obiectiv esențial era unirea cu România.

În octombrie 1917, Congresul Soldaților Moldoveni ținut la Chișinău a proclamat „autonomia teritorială și politică a Basarabiei” și a decis constituirea unui organ reprezentativ al Basarabiei, numit Sfatul Țării.

Președinte al Sfatului Țării a fost ales Ion Inculeț, puterea executivă fiind încredințată Consiliului Directorilor Generali. Susținut de o largă bază de masă, Sfatul Țării a proclamat, la 2/15 decembrie 1917, Republica Democratică Moldovenească autonomă, care la 24 ianuarie/6 februarie a devenit independentă față de Rusia.

Ultima etapă a autodeterminării Basarabiei s-a realizat la 27 martie/9 aprilie 1918, când Sfatul Țării a hotărât cu majoritate de voturi unirea Basarabiei cu România. Rezultatul votului a fost comunicat șefului guvernului român, Alexandru Marghiloman, aflat la Chișinău. Regele Ferdinand a ratificat actul unirii la 9/22 aprilie 1919, în aceeași zi doi reprezentanți ai Basarabiei întrând în Guvernul României.

La 29 decembrie 1919, Parlamentul României a votat legea prin care se ratifica Unirea Basarabiei cu patria mamă, în conformitate cu declarația adoptată de Sfatul Țării la 27 martie/9 aprilie 1918.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...