spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAchitat de instanța de judecată, un tânăr acuzat de tâlhărie se războiește...

Achitat de instanța de judecată, un tânăr acuzat de tâlhărie se războiește cu anchetatorii

Situație incredibilă în cazul unei tâlhării comisă în municipiul Botoșani. Reținut și arestat preventiv o perioadă, principalul suspect a fost achitat de judecători, probele aflate la dosar nereușind să-i convingă pe magistrați că el este autorul. Acum, cel acuzat a dat în judecată statul român și cere daune morale pentru cele întâmplate.

Lucrurile sunt, însă, și mai complicate întrucât inclusiv unul dintre martorii care au fost audiați în anchetă riscă să fie cercetat pentru mărturie mincinoasă. Și victima atacului a fost pe punctul să fie anchetată penal, din cauza unui avocat care l-a reprezentat pe suspect și care a determinat-o să meargă la un notar public și să semneze o declarație care răsturna cu totul ancheta. Norocul femeii a fost că a reușit să demonstreze în instanță că nu a știut ce semnează, iar respectiva declarație notarială nu a mai fost luată în considerare.

Femeie tâlhărită pe stradă 

Tâlhăria a avut loc în seara zilei de 11 mai 2018, în cartierul Alexandru Donici din municipiul Botoșani, când victima, o femeie în vârstă de 62 de ani, a fost atacată de un individ necunoscut, care părea că vorbea la telefonul mobil, dar atunci când a ajuns în dreptul ei i-a smuls lănțișorul de aur de la gât și a fugit printr-o parcare. Atacatorul s-a izbit de o mașină, iar un alt botoșănean, aflat în balconul apartamentului, ar fi văzut o parte din scenă. Toate indiciile au condus spre un tânăr din Botoșani, Andrei T., care a fost reținut și apoi arestat preventiv în perioada 21 mai – 27 august 2018. Probele principale au fost o recunoaștere în grup făcută de victimă pe baza unor planșe fotografice, dar și declarațiile date de martori, care l-au indicat pe tânăr ca fiind atacatorul.

Lucrurile s-au complicat în timpul procesului 

După ce suspectul a fost trimis în judecată, lucrurile au început să se complice. Mai întâi apărarea a speculat faptul că descrierea fizionomiei făcută de victimă și de martori diferea de la un caz la altul, la fel și descrierea hainelor. În plus, anchetatorii au obținut de la furnizorii de rețele publice de comunicații electronice a celulelor de telefonie mobilă corespondente coordonatelor de la locul activității infracționale, traficul convorbirilor telefonice efectuate pe aceste celule în data de 11 mai 2018, în intervalul orar 18:20 – 18:50, date de trafic, date de localizare și utilizatorii convorbirilor efectuate, informațiile obținute indicând că tânărul, Andrei T., care deținea mai multe numere de telefon, nu a avut niciun fel de trafic de date în zona în care a avut loc atacul.

Mai mult, el a susținut că în ziua cu pricina ar fi fost îmbrăcat cu alte haine decât cele descrise de martori, apărarea speculând și alte inadvertențe din declarațiile martorilor. Deși procurorii au încercat să arate că utilizarea telefonului mobil a fost doar mimată de suspect, pentru a-i crea victimei aparența că are alte preocupări, judecătorii au considerat că probele administrate nu dovedesc, dincolo de orice îndoială, că tânărul este autorul tâlhăriei și au dispus achitarea, una dintre regulile justiției promovând dictonul latin „In dubio, pro reo”, adică orice îndoială este în favoarea inculpatului.

Declaraţie semnată de victimă la notar

Paradoxal însă, în timp ce procesul era în toi, pe 31 iulie 2019, botoșăneanca jefuită a ajuns la un notariat public din municipiul Botoșani, unde a făcut o declarație potrivit căreia renunța la orice pretenții, menționând că tânărul nu ar fi cel care ar fi tâlhărit-o. Altfel spus, tot ce declarase în anchetă nu mai era adevărat.

În urma acestui document, femeia a ajuns să fie cercetată pentru favorizarea făptuitorului. Realizând că nu a făcut bine, botoșăneanca a făcut o mențiune uluitoare. În timpul procesului, ea nu a mai vrut să meargă la proces, iar fiica ei a căutat un avocat, care să o sfătuiască cum să procedeze. Doar că aceasta a dat tocmai peste avocatul suspectului, care i-ar fi scris un bilețel în care se menționa ce anume să treacă în declarația notarială. Cu acel bilețel, femeia a mers la biroul notarial și a semnat declarația fără să o mai citească, ochelarii ei fiind distruși în urma tâlhăriei. Doar că, în declarație nu se făcea niciun fel de referire la imposibilitatea de a mai merge la proces, ci că, în calitate de persoană vătămată, își retrage plângerea depusă, atât pe latură civilă cât și penală față de suspect, arătând că acesta nu este persoana care a tâlhărit-o.

Femeia a scăpat de dosarul penal abia după ce a retractat totul în instanță, arătând cum s-au petrecut în realitate faptele.

Judecătorii au dispus achitarea 

Doar că în ciuda probelor, judecătorii au dispus achitarea. Asta deși anchetatorii au arătat tânărul este cercetat într-un alt dosar pentru complicitate la tâlhărie și furt, fapte comise prin același mod de operare. Sentința definitivă de achitare a fost pronunțată pe 20 noiembrie 2020, de Curtea de Apel Suceava, iar săptămâna trecută, după ce instanța a emis și motivarea sentinței, Andrei T. a deschis o acțiune la Tribunalul Botoșani în răspundere delictuală, solicitând daune și tragerea la răspundere a tuturor celor care au dispus punerea sub acuzare și trimiterea lui în judecată.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...