Fost grefier DIICOT trimis la pușcărie. A vândut informații traficanților de țigări

0

Un fost grefier din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – biroul teritorial Botoșani, a fost condamnat în primă instanță la închisoare cu executare, după ce ar fi oferit informații secrete din anchete unor grupări de traficanţi de ţigări. Sentința a fost pronunțată astăzi de Tribunalul Botoșani, Daniel Constantin Bogoș fiind găsit vinovat de sprijinire a unui grup infracţional organizat, favorizarea făptuitorului, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Astfel, magistrații i-au stabilit o pedeapsă rezultantă de doi ani, șapte luni şi 10 zile închisoare, cu interzicerea unor drepturi printre care și dreptul de a mai ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. Totodată, instanța a dispus confiscarea de la acesta a sumei de 950 de euro și a 1.000 de lei. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Ancheta în acest caz a început în 2012 și a fost inițiată chiar de foștii colegi ai grefierului, respectiv de procurorii Serviciului teritorial DIICOT Suceava. Astfel, potrivit unui comunicat de presă emis la acea vreme, începând cu anul 2011, Daniel Constantin Bogoș, angajat în funcţia de grefier, ar fi sprijinit activitatea unor grupuri infracţionale organizate specializate în contrabandă cu ţigarete de provenienţă extracomunitară. Gruparea acţiona pe raza municipiului şi judeţului Botoşani şi a făcut obiectul cercetărilor în patru dosare penale înregistrate la DIICOT – Biroul Teritorial Botoşani. „S-a reţinut că, începând cu anul 2011, grefierul a divulgat fără drept traficanţilor de ţigări informaţii secrete de serviciu care nu sunt destinate publicităţii, pe care le-a cunoscut datorită atribuţiilor de serviciu, în speţă date cu caracter “Secret de Serviciu” şi/sau date confidenţiale din cadrul unor dosare penale, cu scopul de a afecta buna desfăşurare a urmăririi penale”, precizau anchetatorii.

În plus, cu ocazia investigațiilor, s-a descoperit că, în cursul anului 2012, pentru obţinerea unor credite de consum, grefierul a întocmit în fals trei adeverințe de venit prin contrafacerea semnăturii şefului şi a managerului economic din cadrul DIICOT, documente care au fost folosite ulterior la o bancă de pe raza municipiului Botoşani.

Reținut pe 10 mai 2016, Daniel Constantin Bogoș a fost arestat preventiv, măsurile privative de libertate fiind prelungite până pe 8 august 2016. Ulterior acesta a fost plasat sub control judiciar. Cercetările s-au prelungit până în vara anului trecut, când fostul grefier, care a demisionat din funcție în urma scandalului, a fost trimis în boxa acuzaților.

 

Deja ai votat!
se încarcă...