Au început înscrierile în clasa pregătitoare

0

Ieri, 29 martie, a început o perioadă importantă pentru micuţii care din toamnă vor intra în clasa pregătitoare. Astfel, de ieri, până pe 28 aprilie, părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali vor completa/depune/transmite cererile-tip de înscriere. Cererile vor putea fi transmise online sau depuse la unitatea de învățământ la care aceștia solicită înscrierea copiilor.

Bobocii care vor intra în clasa pregătitoare au la dispoziţie 3.658 de locuri, repartizate în 202,74 de clase. Planul de şcolarizare include 139 de clase în învăţământul de masă (cu un total de 2.614 de locuri), şapte clase la programul „Step by step”, totalizând 169 de locuri, o clasă la Şcoala Cornerstone Dorohoi (învăţământ particular, 25 de locuri) şi două clase de învăţământ special (12 locuri). În 141 de şcoli botoşănene bobocii vor învăţa în sistem simultan. Pentru aceste şcoli au fost repartizate 53,74 de clase, cu un număr total de 833 de locuri. În fiecare clasă urmează a fi înscrişi câte 22 de copii. În cazuri excepţionale, se poate merge până la un efectiv maxim de 25 de copii într-o clasă.

Cereri depuse în prima zi de înscriere

Mulţi părinţi s-au grăbit să depună cereri în prima zi de înscriere. Gheorghe Onofraş, directorul Şcolii 10, a declarat că în prima zi au fost primite 15 cereri. Potrivit oficialului, părinţii se grăbesc să depună cereri în primele zile ale perioadei de înscriere. „Noi am prezentat modalitatea de înscriere, cu posibilitatea de a fi depuse cererile şi online, însă părinţii au preferat să se prezinte la şcoală. Avem trei clase cu 66 de locuri şi îi aşteptăm pe părinţi cu cererile de înscriere”, a spus oficialul. Gheorghe Onofraş a recunoscut că are emoţii în privinţa ocupării celor 66 de locuri, dată fiind scăderea populaţiei şcolare. „Numărul de copii este din ce în ce mai mic. Ei au posibilitatea să meargă, până la urmă, unde îşi doresc, nu neapărat la unitatea unde sunt arondaţi. Noi am făcut o estimare, după copiii înscrişi la grădiniţă. Din estimarea noastră, am avea în jur de 45 de copii, dar aşteptăm copii şi din alte circumscripţii”, a concluzionat Gheorghe Onofraş.

Lista cu copiii înscrişi va fi publicată pe 20 mai

În perioada 10 – 11 mai 2021, comisia naţională va procesa cererile-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice, iar copiii vor fi repartizaţi la școala de circumscripție. În perioada 11 – 18 mai 2021, la nivelul şcolilor vor fi procesate, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/ tutori legal instituiți/reprezentanți legali, cererile prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Pe 20 mai 2021, la şcoli şi pe site-ul inspectoratului școlar va fi afişată lista cu copiii înmatriculați și cu locuri rămase libere.

A doua etapă de înscriere în învățământul primar se va derula în perioada 21 mai – 10 septembrie.

Deja ai votat!
se încarcă...