Cătălin Flutur despre bugetul municipiului – „Este de departe cel mai mare buget din toate timpurile”

0

Cătălin Flutur, fostul primar al municipiului, actual consilier municipal PNL, susţine că proiectul bugetului municipalităţii pentru acest an „este de departe cel mai mare buget din toate timpurile”. „Aici este o singură explicaţie, sunt banii care vin din impozitul pe venit, din momentul în care guvernul a stabilit că 63% din cota din impozitul pe venit vine la primării. Aici este marea creştere şi este un ajutor absolut nesperat”, a declarat Cătălin Flutur.

Fostul primar a studiat bugetul în forma prezentată de actuala conducere a primăriei şi aşteaptă dezbaterile care vor fi organizate pe marginea acestuia. „Sunt foarte multe proiecte în derulare. Deci cam tot ceea ce se întâmplă au fost proiectele care sunt în derulare şi trebuie prinşi bani. Nu am văzut lucruri spectaculoase şi deosebite în acest buget legat de iniţiative noi, pentru că nu sunt”, a spus fostul primar. Acesta a adăugat că „unele sunt promisiunile electorale, dar când primarul ajunge efectiv cu pixul în mână să împartă banii, constată că lucrurile nu se prezintă după cum credea el”.

În acelaşi timp, sunt şi provocări foarte mari la proiectele care sunt în derulare şi trebuie duse la capăt, pentru a nu ajunge iar în situaţia să fie semnate contracte, să avem bani şi să nu le facem”, a mai spus Cătălin Flutur.

Pe noi ne interesează ca proiectele să meargă înainte

Grupul de consilieri liberali din deliberativul local nu şi-a stabilit propunerile care să fie incluse în bugetul pe acest an. „Pe noi ne interesează ca proiectele să meargă înainte, să fie sume care să asigure continuitatea proiectelor pentru că e păcat să nu ne punem noi partea, care le unele proiecte e de 2%, la altele de 5%. În primul rând trebuie asiguraţi banii ăia”, a explicat fostul primar.

Din forma simplificată a bugetului, Cătălin Flutur nu a văzut nicio altă propunere de  proiect, care să fie deosebită. Asta în condiţiile în care, actuala conducere a primăriei ar trebui să ia în considerare faptul că intrăm în noul exerciţiu financiar al Uniunii Europene. „Bugetul pe acest an sigur se va închide cu aproximativ 50 de milioane de lei mai mult, pentru că aşa se întâmplă în fiecare an”, a concluzionat Cătălin Flutur.

Pe 24 martie, conducerea primăriei a publicat proiectul bugetului local al municipiului Botoşani pe anul 2021. Datele centralizate arată că veniturile municipalităţii vor fi în acest an de 219.238.930 de lei.

Municipalitatea şi-a propus să obţină la capitolul venituri din impozite şi taxe locale, inclusiv taxe speciale, 51.164.380 de lei. Alte venituri substanţiale se prezintă după cum urmează: 86.378.000 de lei (cote defalcate din impozitul pe venit), 4.234.000 de lei (cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale), 32.997.000 de lei (sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate), 5.761.000 de lei (subvenţii pentru finanţarea sănătăţii), 4.931.000 de lei (sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetului local), 25.279.000 de lei (sume din excedentul anului anterior) etc.

Cheltuielile vor totaliza 219.238.930 de lei, din care 187.184.380 de lei cheltuieli de funcţionare, respectiv 32.054.550 de lei cheltuieli de dezvoltare.

Deja ai votat!
se încarcă...