PSD și ALDE au preluat controlul asupra operatorului de apă. Vot zdrobitor în CJ

0

Înțelegerile politice dintre PSD și ALDE, din cadrul Consiliului Județean (CJ), au stabilit și componența provizorie a Consiliului de Administrație (CA) de la nivelul operatorului de apă. După mai multe discuții care au avut loc între liderii principalelor partide politice, astăzi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean, au fost desemnați cei patru reprezentanți care vor completa CA de la Nova Apaserv. Este vorba de Gabriel Atudoroae, Mihaela Bâlbă, Andrei Beilic și Doru Constantin, primii doi din partea ALDE, iar ultimii din partea PSD. Așa se face că cele două formațiuni au reușit să-și împartă frățește posturile, nominalizările fiind votate în plen cu un scor zdrobitor – 22 de voturi pro și 11 împotrivă.

Singura reacție a venit din partea liderului grupului liberal, Viorel Iliuță, care a propus reducerea numărului de membri CA de la șapte, cât a fost până anul trecut, la cinci și implicit nominalizarea a numai doi membri, încercând să-l strecoare subtil în CA pe actualul director Gabriel Cîrlan, susținut de PNL. „Propunem completarea cu un număr de doi membri și nu cu patru cât prevede proiectul inițial. În același timp, dacă dorim să urmăm exemplele de bună practică, este cunoscut faptul că la toți operatorii regionali de apă din țară, directorul general face parte din Consiliul de Administrație și este neremunerat. În contextul sporirii economiei din fondul alocat plății administratorilor, propunem ca actualul director general interimar să facă parte din CA astfel încât până la data de 30 iunie 2021 să fie plătit doar un singur nou membru interimar în CA”, a spus Viorel Iliuță. Doar că amendamentul lansat de acesta a fost respins cu majoritate de voturi.

Confruntarea dintre cele două tabere a venit în contextul în care acest Consiliu de Administrație, fie el și provizoriu (n.r. – întrucât va avea un mandat de numai circa patru luni, maxim șase), va organiza concursul pentru desemnarea viitorului director general. Prin urmare, controlând componența CA, PSD, sprijinit de ALDE, ar putea decide direct cine va conduce pe viitor Nova Apaserv. De altfel, președintele CJ, Doina Federovici, pare să-i fi pus gând rău actualului director Gabriel Cîrlan, deși acesta a reușit să deblocheze activitatea operatorului de apă la scurt timp după ce a fost numit în funcție.

„Situația de la Nova Apaserv este foarte gravă, iar acolo problemele trebuie rezolvate cât mai curând.(…) Noua conducere interimară de la Nova Apaserv a găsit doar soluții paleative, De fapt, nu a făcut altceva decât să cheltuiască linia de credit de la una din băncile cu care lucrează, fără să se stingă sau să se eșaloneze datoriile către Aquaterm, care menține și acum poprite majoritatea conturilor și continuă executarea silită. Echipa de management nu a prezentat, încă, un program de redresare a companiei, un minim de măsuri pentru îndreptarea acestei situații”, a fost replica președintelui CJ, Doina Federovici, care a adăugat că majoritatea angajaților firmei nu și-au primit încă salariile din cauza greșelilor făcute în trecut. Asta deși în ultimii doi ani CJ a majorat de două ori capitalul social al societății.

Operatorul de apă se află într-o situație critică încă de anul trecut, din cauza unor datorii neachitate la timp. Luna trecută, fostul director, Albert Tănase, a demisionat din funcție, urmare a unui blocaj economic. Situația s-a agravat în toamna anului trecut, după ce Nova Apaserv a pierdut un proces. Pe 3 octombrie 2020, operatorul a primit somaţie de la executorul judecătoresc Sorin Gavriliuc să plătească societăţii Aquaterm 7,2 de milioane de lei. Cum operatorul nu a plătit această sumă într-o zi, aşa după cum suna somaţia, a urmat la câteva zile blocarea conturilor. Conducerea Nova Apaserv a solicitat la Curtea de Apel Bucureşti suspendarea executării silite, însă nu a avut câştig de cauză. Societatea Aquaterm SRL Botoşani a câştigat procesul cu Nova Apaserv de la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Procesul a pornit de la un diferend privind construcţia reţelei de canalizare pentru comunele Vorona şi Tudora. Contractul, în valoare de peste 48 de milioane de lei, a fost câştigat de asocierea dintre Aquaterm SRL Botoşani, Niliten Infraestructuras (Spania) şi Transporturi Auto SA (TASA) Botoşani, după contestaţii la procedura de achiziţie care dăduse un alt câştigător. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 27 noiembrie 2015, dar după efectuarea unei treimi, constructorul a notificat operatorul de apă că proiectul este greşit şi nu-l poate duce la bun sfârşit fără o modificare a acestuia, care implica, bineînţeles, şi resurse financiare suplimentare. Reprezentanţii operatorului de apă au refuzat acest lucru şi, după mai multe runde de negocieri, au reziliat contractul „din culpa constructorului”, refuzând să mai plătească o parte dintre lucrările efectuate. În aceste condiţii, Aquaterm Botoşani, care era liderul asocierii, a intrat în insolvenţă, după care a acționat în instanță Nova Apaserv reușind să câștige procesul. Din cauza problemelor economice, trei dintre foștii administratori membri ai CA au demisionat din funcții – Ioan Comarița, Simion Drelciuc și Călin – George Bosovici – fiind urmați anul acesta de Albert Tanasă.

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...