Bonuri de vacanță aruncate pentru stimularea vaccinărilor

0
Tatuajul ce atestă vaccinarea este un fel de precursor al paşaportului de vaccinare european, dar asupra căruia reprezentanţii ţărilor membre nu au căzut încă de acord

Persoanele care se vaccinează contra Covid-19 primesc mai nou şi o recompensă, sub formă de tichete de vacanţă.

Începând de astăzi intră în vigoare Ordonanța de Urgență nr. 1313, emisă de Guvernul Câțu, care prevede „unele măsuri pentru mărirea eficienței în combaterea epidemiei de coronavirus”. Conform textului ordonanței, se dispune acordarea de voucher de vacanță pentru persoanele care se vaccinează: „Suma prevăzută în acest an pentru voucherele de vacanță acordate salariaților din sectorul bugetar se transferă către stimularea și încurajarea vaccinării contra coronavirus”, prevede textul ordonanței.
Mai precis, cei ce se vaccinează primesc un voucher de vacanță în valoare de 145 lei și încă unul, de aceeași valoare, la rapel. Voucherele pot fi folosite pentru destinații turistice numai din România.
„Este o dovadă crasă de amatorism și proastă administrare. Acest guvern și-a arătat de mult limitele și este timpul să plece”, s-a indignat deputatul PSD Marius Budăi, foarte nemulțumit că guvernul a luat voucherele de la bugetari și le-a dat de-a valma persoanelor care se vaccinează, chiar dacă printre aceștia sunt și pensionari sau chiar bugetari. Precizăm că deputatul este un fervent critic al guvernului Cîțu, mai ales de când prim-ministrul, pe vremea când era ministru de finanțe în guvernul liberal, i-a răspuns lui Budăi că „ ne desparte o autostradă de cărți pe care nu le-ați citit”, aluzie la facultatea absolvită de deputat.
„Guvernul face ceea ce trebuie pentru a ține sub control pandemia. România nu a mai avut niciodată în ultimii 30 de ani un guvern atât de responsabil și profesionist, care a dat deoparte mafia roșie”, a spus deputatul PNL Costel Șoptică.

Tatuaj opţional pentru mai multe drepturi

O altă prevedere a ordonanței este și aceea că persoanele care vor dori vor putea primi la vaccinarea cu doza de rapel un tatuaj ce poate fi făcut pe loc, de o imprimantă specială, pe o mână, la alegere, cu semnul V, de la vaccinat, urmat de un cod unic de bare. Tatuajul poate fi scos oricând, gratuit, cu laser special uzual, care se găsește în orice cabinet medical, și folosește pentru a dovedi organelor de ordine că posesorul are dreptul să circule fără să poarte mască, să călătorească în străinătate sau să participe la nunți și alte astfel de evenimente. Tentativa de a frauda tatuajul se pedepsește cu amendă și interzicerea unor drepturi. (V. Surugiu)

Deja ai votat!
se încarcă...