Cultura botoşăneană este în doliu – Autoarea Dorului Basarabiei a plecat la Ceruri

0

Cultura botoşăneană este în doliu. Mariana Honceru, cunoscut folclorist botoşănean, Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani, a plecat la Ceruri. „Dumnezeu să-ți călăuzească sufletul spre îngeri, pe drum de stele luminate, mamă! Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace! Nu te vom uita niciodată, om bun!”, este mesajul dureros postat pe facebook de copiii artistei.

Mariana Honceru a înfiinţat Ansamblul „Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” şi a iniţiat Festivalul de folclor „Dorule, floare de rouă”, o manifestare care de peste 30 de ani se organizează anual la Botoşani. Ea a coordonat ani la rând Grupul folcloric „Vatra”, format din pensionari botoşăneni. Mariana Honceru este un renumit autor de texte pentru interpreţi de muzică populară. Ea a scris versurile melodiei  „Dorul Basarabiei”, interpretată de Ion Paladi, melodie ce a devenit Imnul Reîntregirii. Mariana Honceru a contribuit în mod deosebit la promovarea muzicii populare în întreg spaţiul românesc, dar şi în lume, fiind unul dintre promotorii ideii de unire a tuturor românilor.

A primit Premiul de Excelenţă în Creaţia Populară

După o viaţă dedicată folclorului autentic, Mariana Honceru a primit Premiul de Excelenţă în Creația Populară, la Gala Femeile de Succes, în anul 2017.

Pe 29 martie 2019, în cadrul şedinţei Consiliului Municipal, Mariana Honceru a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani. Vizibil emoţionată, ea le-a mulţumit aleşilor locali pentru distincţia acordată şi tuturor colaboratorilor, inclusiv lui Ştefan Dodiţă, preşedintele Fundaţiei Nicoară, cel care a propus municipalităţii ca ea să devină Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani. „Mă bucur că am revigorat, am răscolit cântecul patriotic. Cântecul patriotic s-a cântat dintotdeauna la noi, dar venea din Ardeal şi atunci eu am vrut să avem şi din Botoşani. O rădăcină aici dacă eu am înfipt, ea o să lăstărească şi am deja copii care vin şi înainte de a-mi cere cântece satirice, de horă şi bătute, îmi spun <doamna Mariana, vreau şi un cântec patriotic>. Măcar şi pentru atâta eu sunt mulţumită de ceea ce am făcut”, a spus atunci Mariana Honceru.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Deja ai votat!
se încarcă...