Decizie șoc! Fost inspector școlar rejudecat pentru înșelăciune și fals

Surpriză în cazul fostului inspector școlar acuzat de înșelăciune și fals în înscrisuri. Vineri, pe 2 aprilie a.c., Curtea de Apel Suceava a desființat sentința Judecătoriei Botoșani prin care Cătălina Hodan a fost condamnată la închisoare cu suspendare sub supraveghere și a dispus rejudecarea dosarului.

Prin urmare, în loc să pronunțe decizia definitivă, magistrații suceveni au dispus restituirea dosarului la Botoșani și reluarea procesului. „Admite apelurile declarate de partea civilă Chisăliţă Alexandra- prin reprezentant legal Chisăliţă Liliana şi de inculpata Hodan Cătălina împotriva sentinţei penale nr. 193/18.02.2020 pronunţată de Judecătoria Botoşani în dosarul nr. 8324/193/2019. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe”, se menționează în decizia Curții.

Fost inspector școlar pentru învăţământul special, Cătălina Hodan a fost trimisă în boxa acuzaţilor de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani după ce a falsificat o serie de registre pentru a încasa bani pe nemuncite. Acuzată de înşelăciune în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, Hodan a fost găsită vinovată de Judecătoria Botoşani pentru ambele infracţiuni şi condamnată în februarie 2020 la o pedeapsă rezultantă de un an şi două luni închisoare. Instanţa a dispus însă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi i-a stabilit fostului inspector şcolar un termen de supraveghere de doi ani, interval în care Cătălina Hodan trebuia să respecte mai multe măsuri de supraveghere.

Sentinţa Judecătoriei Botoșani a fost pronunţată după un proces care a durat mai puţin de un an, şi asta pentru că fostul inspector şcolar a decis să recunoască faptele şi a solicitat să fie judecată în formulă simplificată. Ba mai mult, ea a plătit prejudiciul creat, restituind cei 8.244 de lei încasaţi pentru orele fictive. În schimb, judecătorii au respins pretenţiile formulate de părinţii elevei de care s-a folosit Cătălina Hodan pentru a încasa acei bani, instanţa apreciind că fetiţa nu poate avea calitate procesuală, partea prejudiciată fiind în fapt Liceul Tehnologic Special „Sfântul Stelian”, unde învăţa copila, şi care a plătit orele fictive.

Faptele au ieşit la iveală în toamna anului 2018, când Liliana Chisăliţă, mama unei copile cu deficienţe, a mers la unitatea de învăţământ pentru a viza carnetul de elev al fiicei sale. Atunci a descoperit că timp de aproape trei ani Cătălina Hodan s-a folosit de fiica ei pentru a încasa banii pentru şedinţele de logopedie la domiciliu, câte 18 ore de terapie în fiecare lună, deşi din 2015 fetiţa nu mai beneficiase de aşa ceva.

Ba mai mult, semnăturile pe fişele de evaluare fuseseră falsificate pentru a da aparenţă legală. Bulversată, femeia a făcut o sesizare la conducerea şcolii, după care a formulat şi o plângere penală, prezentând şi o sumedenie de documente prin care a arătat că, în timp ce Cătălina Hodan încasa bani pentru orele fictive, fetiţa ei era internată în spital.

În urma sesizării, conducerea Liceului „Sfântul Stelian” a dispus o anchetă internă, care a confirmat aspectele sesizate, iar comisia de disciplină a dispus sancţionarea Cătălinei Hodan şi recuperarea prejudiciului. Demascată, Hodan şi-a dat demisia din funcţia de inspector, dar a revenit la catedră ca profesor. Mai mult, în urma anchetei penale Hodan a fost trimisă în judecată.

Iniţial, fostul inspector şcolar a respins toate acuzaţiile şi chiar a susţinut că orele au fost asigurate conform planificării. În plus, ea a contestat în instanţă inclusiv sancţiunea disciplinară primită din partea Consiliului de disciplină – avertisment – pozând în victimă. Ulterior, ea a recunoscut că a făcut doar 50% din orele decontate şi că peste tot apare semnătura ei.

În schimb, în momentul în care a fost trimisă în judecată de procurori, ea şi-a schimbat brusc optica şi a recunoscut totul. Asta pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor. Pe de altă parte, schimbarea de atitudine a venit şi datorită modului în care anchetatorii au administrat probele în timpul cercetărilor, dovezile adunate nelăsând loc de dubii.

În aceste condiţii, un eventual proces pentru dovedirea nevinovăţiei nu avea sorţi de izbândă. Aşa se poate explica cererea de judecare în formulă simplificată, care a venit în contradicţie cu toată atitudinea manifestată de la izbucnirea scandalului şi până în momentul trimiterii în judecată.

 

Deja ai votat!