joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTZiua Internațională a Conștientizării Autismului, marcată la Darabani

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, marcată la Darabani

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost marcată și de către membrii Asociației „Luisa Maria” din Darabani. Aceștia au primit pizza și prăjituri, dar s-au și jucat și au desfășurat diverse activități.

Această zi are menirea de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă zi de zi persoanele diagnosticate cu această boală, cu scopul de a elimina discriminarea și stigmatizarea, dar şi de a contribui la integrarea în comunitate a tuturor celor afectați.

Mihai Manole, fondatorul asociației din Darabani, a subliniat faptul că această zi are rolul de a aduce în vederea comunității, conștientizarea acestui diagnostic.

„Comunitatea are un rol important în ceea ce privește integrarea unui copil cu elemente din spectru autist. Conștientizarea pornește de la părinții copilului diagnosticat, în primul rând, apoi a cadrelor didactice, a celorlalți copii, dar și a părinților acestora. Dacă oamenii ar ști ce presupune acest diagnostic și i-ar privi ca pe niște oameni normali, atunci integrarea și acceptarea lor în societate ar fi mult mai ușoară”, a declarat Mihai Manole.

Terapia pe termen lung aduce progrese 

De asemenea, un alt aspect precizat de Mihai Manole este cel legat de timpul de terapie. În cadrul asociației cei înscrişi dispun de terapie individuală și de grup, însă aceasta trebuie continuată acasă de către părinți pentru a putea fi observate progrese.

Toți copiii din asociație au progrese, însă cei ai căror părinți au mai multă răbdare și au înțeles ce presupune acest diagnostic, progresele sunt mult mai evidente”.

Acesta a mai menționat că există părinți care cred că cei mici se vor vindeca. Un lucru esențial pentru progresul copiilor speciali este ca părinții să înțeleagă, în primul rând, că acest diagnostic nu se tratează ci se bazează pe recuperare, respectiv terapie pe termen lung. Astfel, prin terapie, „cei mici vor învăța să se descurce singuri, să se îmbrace, să meargă la baie sau să mănânce singuri”.

Mama lui Alex, unul dintre copiii speciali din asociație, a transmis un mesaj către părinții ai căror copii au primit acest diagnostic. Astfel, aceasta a îndemnat ca aceștia „să-i scoată pe cei mici din casă, să nu-i izoleze de ceilalți pentru că astfel se vor integra și vor fi acceptați de societate”.

Copii speciali integrați în școli

În momentul de față, în asociație sunt 14 copii diagnosticați cu elemente din spectru autist, dar și copii cu Sindromul Down și paralizie cerebrală. Toți copiii din cadrul Asociației „Luisa Maria” beneficiază de o formă de învățământ, la domiciliu sau la școală, toți având certificat de orientare școlară.

 

Asociația „Luisa Maria” a fost înființată în 2019, iar în momentul de față asociația se descurcă doar din banii părinților copiilor înscriși, din 2% donații și 20% din impozitul pe profit.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.9 ° C
7.2 °
4.9 °
96 %
2.7kmh
100 %
joi
7 °
vin
11 °
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E păcat să nu faci o plimbare în aer liber, că de mâine se răcește vremea.

EDITORIAL

Am stat foarte mult în cumpănă dacă și cum să scriu despre fostul edil al Botoșaniului. Faptul că aș putea fi acuzat de o...

EPIGRAMA ZILEI

Când privesc câte-o zăludă Trăgând din țigări de ... fân, Pricep de ce iarba crudă Place țapului bătrân...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...