Botoşănenii care vin din Turcia, Italia, Moldova sau Bulgaria vor sta în carantină

0

Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată vineri, 2 aprilie 2021, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Persoanele care sosesc în România din aceste țări, regiuni sau teritorii incluse în așa-numita „zonă galbenă” trebuie să stea în carantină timp de 14 zile.

Lista a fost alcătuită la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică și ia în calcul datele publicate de ECDC joi, 1 aprilie 2021, pentru perioada 15 – 28 martie 2021. Criteriul luat în calcul este rata de incidență cumulată la 100.000 de locuitori.

„Zona galbenă” desemnată de România cuprinde 43 de zone și țări.

Ultima dată, lista fusese actualizată la 25 martie.

Italia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Cehia, Ungaria sau Polonia rămân pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Pe listă intră însă și Turcia.

Intrarea în carantină a persoanelor care vin din aceste țări cu risc epidemiologic ridicat este obligatorie chiar și pentru cei care prezintă un test PCR cu rezultat negativ. În acest caz, măsura se aplică pentru 10 zile.

Pentru călătorii care nu au făcut testul și vin în țară cu mijloace proprii, carantina durează 14 zile.

Măsura nu li se aplică celor care, la intrarea în România, fac dovada că sunt vaccinați cu ambele doze sau că au avut, în ultimele 90 de zile, COVID-19 și s-au vindecat.

De asemenea, persoanele aflate în tranzit nu vor sta în carantină.

Prevederile despre carantină și excepțiile de la carantină sunt prevăzute în Hotărârea CNSU nr. 9 din 2.02.2021.

Țările din „zona galbenă”

Deja ai votat!
se încarcă...