Ziua Instituției Prefectului marcată și la Botoșani

0

Vineri, pe 2 aprilie a.c., angajații Prefecturii Botoșani au marcat cea de a treia ediție a „Zilei Instituției Prefectului”. Astfel, în urma unei legi adoptate în 2018 de Parlamentul României, ziua de 2 aprilie a devenit „Ziua Instituţiei Prefectului”.

Contextul pandemic nu a permis, însă, manifestări de o altă natură, prefectul Dan Nechifor felicitându-i prin intermediul unui comunicat pe toți cei care au fost implicați, de-a lungul timpului, în viața prefecturii. „Este o onoare să deții o astfel de demnitate publică, dar realizezi că pentru soluționarea problemelor unui județ este nevoie de colaborarea tuturor șefilor instituțiilor publice, pentru că singur nu poți să faci nimic. Le mulțumesc tuturor colegilor din cadrul Instituției Prefectului Botoșani, pentru implicare, corectitudine și profesionalism, calități dovedite oricât de grele au fost momentele prin care am trecut împreună. Adresez urări de bine tuturor celor ce au condus și au lucrat în această instituție, prefecți, subprefecți, foști angajați”, a declarat Dan Nechifor.

 

Preluată după modelul francez, instituţia prefectului a intrat în istorie începând cu domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Termenul „præfectus” este de proveniență latină și înseamnă a însărcina, a-i da cuiva o comandă. Sub acest înţeles, a reprezentat, de-a lungul timpului, o funcţie care a făcut carieră în istoria militară şi administrativă. A câștigat sau a pierdut din prestanță, în funcție de interesele vremii, pentru ca Revoluția din 1989 să readucă reabilitarea funcției de prefect, derulându-se în perioada post-revoluționară, 16 mandate preluate de 12 botoșăneni – prefecți.

 

Deja ai votat!
se încarcă...