Bătălia pentru banii de drumuri se mută în instanță

Instituția Prefectului a atacat în instanță hotărârea Consiliului Județean (CJ) prin care a fost adoptat bugetul pentru drumurile județene și comunale.. Acțiunea a fost deschisă la Tribunalul Botoșani, în Contenciosul Administrativ, pe motiv că repartizarea fondurilor către administrațiile locale a fost „nejudicioasă”.

„Aveam posibilitatea să aleg între procedura prealabilă, cu sesizarea CJ, și acțiunea deschisă direct în instanță. Am optat pentru a doua variantă. Am făcut adresele de înştiințare către toate UAT-urile (n.r.- unitățile administrativ-teritoriale), inclusiv CJ, referitoare la atacarea acestei hotărâri de CJ privind repartizarea sumelor. Asta înseamnă că cei din conducerea UAT-urilor trebuie să blocheze acele sume. Există două precedente referitoare la aceste alocări bugetare pentru drumuri, unul în 2008, unul în 2012. Ambele acțiuni au fost câștigate în instanță”, a declarat prefectul Dan Nechifor.

Acțiunea deschisă în instanță a venit după ce, din suma totală alocată județului Botoșani pentru finanțarea cheltuielilor pentru drumuri de 13,2 milioane de lei, mare parte din bani au mers spre acele localități conduse de primari PSD. De exemplu, municipiul Botoșani, care are doar câteva sute de metri de drum comunal, a primit 245.000 de lei, în timp ce municipiului Dorohoi și orașului Săveni, unde primarii sunt tot din partea PSD, au fost alocați câte 200.000 de lei. Asta în timp ce unele comune, care au nevoie de reparații de drumuri, au primit câte 10.000 de lei. La adoptarea hotărârii, conducerea CJ a invocat că unele localități ar avea excedent bugetar.

Acțiunea deschisă de Instituția Prefectului la Tribunalul Botoșani vizează Hotărârea 64/2021 a CJ Botoșani, numai pe latura privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor pentru drumurile județene și comunale.

 

Deja ai votat!