Comuna Nicşeni a scăpat de carantină (video)

Localnicii din comuna Nicşeni pot să stea, deocamdată, liniştiţi. Comuna nu se va carantina, chiar dacă situaţia epidemiologică este la limită. Incidența de peste 7 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori raportată în ultimele zile în comuna Nicșeni, se explică şi prin faptul că numărul locuitorilor comunei este mic, iar apariţia mai multor focare familiale a ridicat mult incidenţa pe toată comuna.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), măsura carantinării unității administrativ-teritoriale nu a fost impusă încă, întrucât scorul calculat pe criteriile de instituire a restricțiilor asociate este de 56 de puncte, din cele 65 necesare pentru ca Institutul Național de Sănătate Publică să avizeze decizia autorităților județene.

„Nu intră, din punct de vedere al scorului, pentru carantinare. Dar dacă situația o cere, și există și excepții pentru a carantina o localitate, chiar dacă scorul nu este 65 de puncte, dacă noi considerăm, putem propune Institutului Național de Sănătate Publică și să primim acceptul pentru a carantina o localitate. Am luat legătura cu Primăria din Nicșeni, au luat măsurile impuse la peste 7,5 rată de infectare, monitorizăm situația de acolo. Sunt mai multe focare cu un număr mare de persoane, iar comuna are număr de locuitori foarte mic”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, directorul executiv al DSP Botoşani.

Astăzi la Nicşeni rata de infectare este de 7,23 la mia de locuitori, în contextul în care 19 dintre cei 2.629 de locuitori erau diagnosticaţi cu Covid19.

70 de cazuri noi în judeţ

70 de botoșăneni au fost diagnosticați cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore în judeţ. Dintre aceștia, 34 sunt locuitori ai municipiului-reședință de județ.

Astăzi 11 unități administrativ-teritoriale aveau incidențe de infectare mai mari decât 3 la mia de locuitori, după cum arată datele DSP.

Cea mai ridicată rată de infectare este raportată în comuna Nicșeni, urmată de comuna Știubieni, cu 5,88 infectări, și Ripiceni, cu indice de 5,73. De asemenea, municipiul Botoșani (3,66) și orașul Săveni (3,36), dar și comunele Cordăreni (3,49), Manoleasa (3,33), Păltiniș (3,07), Stăuceni (3,20), Sulița (3,66), Șendriceni (3,58) sunt în scenariul roşu.

La nivel județean, incidența cazurilor este de 2,08.

Deja ai votat!