Militarii botoșăneni din Afganistan cooptați în Batalionul „Jderii”

0

Militarii botoșăneni aparținând Detașamentului „Free Dacians”, dislocați în luna februarie în Afganistant pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram, au devenit acum parte integrantă din Batalionul de Protecţie a Forţei „Jderii”. Anunțul a fost făcut de Comandamentul Forțelor Întrunite din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN) care a precizat că, urmare a redimensionării misiunii NATO „Resolute Support” din Afganistan, detaşamentul generat de Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoşani s-a transformat în compania „Dacii” și este parte integrantă din Batalionul de Protecţie a Forţei „Jderii”.

Căpitanul Macarie-Daniel Cioban a început misiunea acum două luni şi, iniţial, a coordonat activitatea structurii generate de Batalionul 335 Artilerie. „Misiunea noastră principală este securizarea acestei baze, alături de alți parteneri din cadrul „Resolute Support”. Cele două luni au trecut ușor, ne-am acomodat repede și ne-am adaptat tuturor cerințelor mediului operațional în care ne desfășurăm activitatea. Conlucrăm eficient cu celelalte structuri românești de aici, precum și cu ceilalți parteneri. Deşi suntem la o altitudine ridicată, de aproximativ 1.500 de metri, nu am avut probleme în a ne îndeplini misiunile ordonate. Personal, sunt la a patra misiune, toate în Afganistan. Experiența dobândită plus pregătirea temeinică din țară ne-a ajutat mult în îndeplinirea sarcinilor zilnice. Lucrăm intens și suntem apreciați pentru modul în care ne desfășurăm activitatea. Toți militarii botoșăneni sunt sănătoși, iar în puținele clipe de răgaz, gândurile noastre se îndreaptă către cei dragi”, a spus căpitanul Cioban.

La rândul său, plutonierul Marian Atănăsoaie este la a doua misiune în Afganistan și îşi desfăşoară activitatea de 12 ani în batalion. Prima oară a participat în acest teatru de operații cu „Lupii Negri” din Iași în anul 2017. „Pentru militarii botoșăneni a fost o onoare nominalizarea pentru a pleca în Afganistan. Am vorbit între noi, am fost bucuroși și ne-am închegat repede ca detașament. Pregătirea a fost grea, chiar dacă a fost acasă la Botoșani. Aveam deja experiență și acest lucru m-a ajutat și acolo, dar cel mai mult aici, în Afganistan. Îmi este dor de părinții mei şi de nepoțelul meu Rareș, persoane pe care le iubesc foarte mult”, a declarat Marian Atănăsoaie.

În schimb, soldatul Sebastian Doboșeru este la prima misiune, lurcând în structurile MApN de aproape patru ani. Este însă unul dintre cei mai buni sportivi ai unității botoșănene, el remarcându-se în concursurile aplicativ militare, unde a obținut multe premii. „Au fost emoții foarte mari când am sosit aici. Cu toate că era noapte, am rămas uimit de tot ce mă înconjura. De acasă mă pregătisem pentru mai rău, dar e bine. Ne desfășurăm programul în ture, se muncește mult. Este nevoie de multă atenție și concentrare în tot ceea ce facem. Celor dragi le transmit că îi iubesc și să mă aștepte că mă întorc acasă”, a afirmat Sebastian Doboșeru.

Detașamentul de militari din cadrul Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani a plecat în Afganistan la începutul lunii februarie, după ce s-au îmbarcat la bordul unei aeronave C-130 Hercules din dotarea Forțelor Aeriene Române, care a decolat de pe Aeroportul Internațional Iași. Cei 50 de militari vor executa timp de șase luni o misiune internațională în teatrul de operații din Afganistan, urmând să revină în țară la începutul lunii august.

 

Deja ai votat!
se încarcă...