Nici o soluţie pentru criza de locuri din spitale (video)

0

După un an de pandemie autorităţile locale pare că nu au învăţat nimic. Astfel, la un an după ce reprezentanţii Maternităţii şi cei ai Spitalului Dorohoi au protestat deoarece nu erau de acord ca unităţile sanitare să fie transformate în Spitale Covid, istoria se repetă.

De această dată contrele sunt, însă, la alt nivel. Săptămâna trecută reprezentanţii tuturor spitalelor din judeţ s-au întâlnit la Prefectură cu prefectul şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică pentru a se găsi o soluţie pentru suplimentarea locurilor destinate pacienţilor cu Covid. Timp de două ore participanţii s-au certat, s-au ameninţat, iar concluzia a fost una pur românească şi anume „analizăm, dar nu se poate”. În tot acest timp cei care au de suferit sunt pacienţii, care aşteaptă ore în şir pentru a se găsi un loc liber pentru ei într-o unitate sanitară. De asemenea probleme mari sunt şi la Unitatea de Primiri Urgenţe, care a ajuns să fie sufocată de numărul mare de pacienţi.

 

 

Soluţia propusă săptămâna trecută a fost ca o parte dintre bolnavii a căror stare este stabilă, şi care se află în ultima etapă de tratament să fie transferaţi la Secția Exterioară Săveni a Spitalului Judeţean, pentru a fi astfel degrevate o serie de locuri. Această variantă nu a fost, însă, agreată de conducerea Spitalului Județean. Astfel, într-o adresă transmisă Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), conducerea celei mai mari unităţi sanitare din judeţ a motivat că la Secția Săveni nu există sursă de oxigen, dar nici cadre medicale necesare pentru a lucra acolo. „Nu răspund eu de statul de funcții al Spitalului Județean. Din câtă carte știu, în statul de funcții, poți face mutări, permutări, detașări. Dar de aici reiese că sunt doar doi medici, unul de Pediatrie și unul de Interne”, a spus prefectul Dan Nechifor.

Analiză cerută DSP-ului

Reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a arătat deranjat de adresa primită de la unitatea sanitară, criticând faptul că informaţiile transmise sunt generale şi nu se referă la Secția Săveni. Acesta a solicitat din partea Direcţiei de Sănătate Publică o analiză a numărului de paturi atât pentru pacienții COVID cât și pentru cei non-COVID. „Într-o adresă semnată de către un conducător de instituție din punctul meu de vedere ar trebui să fie o analiză, mai ales că a trimis la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Dacă vorbești la modul general, înseamnă că acționăm la modul general. Le-am dat acele două variante, evaluarea lor și evaluarea DSP-ului. Cred că am să merg în continuare pe evaluarea DSP-ului pentru că evaluările lor sunt pentru blocul central”, a completat prefectul.

Tot mai puţine locuri în spitale

În tot acest timp, locurile în spitale sunt din ce în ce mai puține. „Azi dimineață erau patru locuri la Secția de Boli Infecțioase, paturi fără oxigen, un loc la Pneumoftiziologie, trei locuri la Spitalul de Recuperare. Iar pe secția de Terapie Intensivă zero locuri libere”, a spus medicul Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani. Potrivit acesteia, la Spitalul de Recuperare au mai fost avizate 18 locuri, care vor putea fi utilizate de miercuri, de altfel unitatea sanitară fiind şi singura care a pus la dispoziţie mai multe locuri după şedinţa de săptămâna trecută.

Deja ai votat!
se încarcă...