Doliu în lumea ortodoxă

0

Părintele Dumitru Merticariu a trecut la cele veşnice, după o lungă şi grea suferinţă. Anunţul a fost făcut miercuri, 7 aprilie, de reprezentanţii Parohiei Duminica Tuturor Sfinților – „Banu” din Iași.

Preotul Dumitru Merticariu s-a născut în 1951 Știubieni, judeţul Botoșani. Crescut într-o casă în care munca se îmbina cu dragostea pentru familie, pentru biserică și neam, acesta a fost admis, în ciuda persecuțiilor care i-au vizat familia, la Seminarul de la Mănăstirea Neamț – acolo unde l-a atras și pe fratele mai mic, actualul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Dumitru Merticariu a urmat Institutul Teologic Universitar din București și, în tinerețe, a slujit mai ales la parohia Erbiceni de lângă Iași, unde a dat dovadă de curaj întru credință, dar și de spirit gospodăresc, cauzând destule probleme activiștilor comuniști ai vremii, prin consolidarea bunurilor bisericii și prin atenta formare spirituală a comunității.

După schimbarea de regim, botoşăneanul a fost admis, pe primul loc, la concursul pentru ocuparea posturilor vacante la parohiile din municipiu. Mitropolitul de atunci, Daniel, actualul Patriarh al României, i-a încredințat parohia cu cele mai mari probleme și astfel soarta părintelui s-a legat, pentru restul vieții, de cea a Bisericii Duminica Tuturor Sfinților – „Banu”, după numele ctitorului ei medieval, banul Savin Smuncilă.

Pe lângă slujirea pastorală, Dumitru Merticariu s-a implicat, în cei în cele trei decenii, într-un maraton de procese pentru confirmarea drepturilor legale asupra tuturor proprietăților acestui istoric așezământ (nici astăzi obținute pe deplin), în paralel cu tenace demersuri pentru refacerea bisericii (afectată mai ales de cutremure) și punerea în valoare a comorilor sale.

Dumnezeu să-l odihnească!

Deja ai votat!
se încarcă...