marți, martie 28, 2023
AcasăLocalA plecat la Ceruri un mare profesor al Botoșaniului

A plecat la Ceruri un mare profesor al Botoșaniului

Învăţământul botoşănean este în doliu. Ieri, 8 aprilie, a plecat la Ceruri, la vârsta de 70 de ani, un nume al învățământului botoșănean, profesorul de limbă și literatura engleză Virgil Hariuc. Această veste i-a întristat pe toţi cei care l-au cunoscut, apreciat şi respectat.

Este nespus de greu să folosim verbe la timpul trecut atunci când vorbim despre Omul și Profesorul Virgil Hariuc, pentru că, la trecerea din această lume, un dascăl lasă în urmă amintirile vieții și ale faptelor sale în mintea și sufletul celor care l-au cunoscut. Iar, dumnealui s-a bucurat de toată admirația, prețuirea și recunoștința elevilor, cadrelor didactice, părinților, a conducerii școlii, de aceea va rămâne o prezență vie în gândurile noastre.

A fost timp de 15 ani profesor la Grup Școlar Electrocontact (actual Colegiul Tehnic Asachi), inspector școlar timp de 2 ani, apoi, până în 2019 profesor la Colegiul Național <Mihai Eminescu> Botoșani, de unde s-a și retras la pensie. Rămâne amintirea de neșters a unui om deopotrivă de blând, cumpătat și înțelept, delicat și devotat, a unui om cu un farmec aparte și cu un deosebit simț al umorului fin, afinități care izvorăsc din virtute, pasiune față de școală, cum rar ne e dat să mai întâlnim în zilele noastre!

Provenea de pe meleagurile Rădăuțiului – județul vecin, Suceava,– și mereu, cu jovialitatea caracteristică, povestea frumos despre locurile, oamenii, prietenii din zona Bucovinei. Insufla energie pozitivă oriunde se afla, iar seriozitatea pedagogică, noblețea impunătoare, aproape britanică, lecţiile impecabile de limba engleză au inspirat generații de elevi, dar și profesori debutanți, cărora le-a fost un adevărat mentor, la susținerea gradelor didactice. A pregătit zeci de elevi ai Colegiului Eminescu pentru olimpiadele școlare de limba engleză – județene și naționale-; era membru de onoare al Consiliului Britanic din Iași, pentru contribuția adusă instituției, promovând în rândul elevilor importanța examenelor cu recunoaștere internațională. Ani de zile a făcut parte din comisii de organizare și desfășurare a olimpiadelor școlare județene, precum și a concursului de verificare a abilităților lingvistice pentru admiterea la profilul bilingv.

Spirit practic, catalizator de destine, erudit, promotor al decenței și bunului simț, Hariuc Virgil a însemnat mai mult decât un simplu profesor la catedră: a fost Colegul, Prietenul, Omul care găsea întotdeauna sfaturi utile pentru toți cei din jur, în momente dificile ale vieții.

Într-un singur an școlar, Colegiul Eminescu a devenit mai trist și mai sărac, a pierdut trei dascăli valoroși: Liliana Chira, Tabita Nevinglovschi, Virgil Hariuc. Rămas Bun, domnule profesor, Hariuc Virgil, și Respect! Dumnezeu să vă aibă în împărăția lui”, a transmis profesorul Cristina Chiriac, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.

Dumnezeu să-l ierte, să-l odihnească şi veşnică să-i fie amintirea!

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
2.7 °
0.5 °
77 %
8.1kmh
100 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
11 °
vin
11 °
sâm
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când vrei să protejezi pietonii, ori apar unii care pun beţe-n roate, ori alţii care pun roate-n beţe.

EDITORIAL

Cu ani în urmă, pe vremea când Michael Schumacher domina detașat Marele Circ, transmisiunile în direct erau întrerupte de o reclamă în care protagonist...

EPIGRAMA ZILEI

Oltenii din Parlament, (Opozanții, evident !) Strigau toți în gura mare Că ... fură la guvernare !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...