Asociaţia „Sufletul Lalelelor” marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Bolii Parkinson

0

Astăzi, 11 aprilie, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Bolii Parkinson.

Asociaţia „Sufletul Lalelelor”, care luptă pentru drepturile persoanelor care suferă de Parkinson şi alte boli neurologice degenerative, marchează această zi prin organizarea unei conferințe online, astăzi, începând cu ora 12:00, intitulată „Împreună la bine şi la greu”.

Ca invitați speciali ai acestui eveniment amintim pe doamna neurolog Camelia Căpușan – doctor în științe, doamna psiholog Cătălina Buzdugan, doamna kinetoterapeut Dana Țimbota, domnul nutriționist Florin Gavril şi domnul psiholog Marius Adrian Alberti Dăscălescu. Vor fi abordate teme referitoare la depresie și anxietate, puterea gândului, stilul de viață sănătos în boala Parkinson și modalități de îmbunătățire a vieții persoanelor diagnosticate cu această cruntă maladie și aparținătorilor acestora. Înregistrarea va fi distribuită pe pagina de youtoube a asociației și pe facebook, duminică, 11 aprilie 2021, ora 12:00”, a anunţat Emilia Paula Zagavei, preşedintele Asociaţiei „Sufletul Lalelelor”.

Proiecte derulate de Asociaţia „Sufletul Lalelelor”

Înființată pe 14 decembrie 2017, cu sprijinul senatorului  Lucian Trufin, Asociaţia „Sufletul Lalelelor” a scris o frumoasă poveste în viețile persoanelor diagnosticate cu Parkinson, fiind alături de beneficiarii săi la sărbătorile de iarnă cât și cele pascale cu pachete alimentare, a organizat două conferințe cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, a desfășurat două proiecte cu finanţări nerambursabile județene alocate entităților nonprofit în 2018 și 2019 și un proiect cu finanțare nerambursabilă asigurată de Primăria Săveni, în 2019. Totodată, asociaţia a organizat două grupuri de către 14 persoane care au participat la Centrul de recuperare în bolile rare – NORO din Zalău la programe de recuperare psiho-kineto-terapeutică oferite de către Asociaţia Prader Willi, a achiziționat minibiciclete de recuperare medicală, cadre de mers și bastoane, centuri cervicale, pampers, alimente, pansamente sterile, medicamente pentru bolnavii de Parkinson din județ și din țară. Pe 11 noiembrie 2018, la Centrul Cultural Săveni, asociaţia a organizat spectacolul caritabil Speranţa Lalelelor, spectacol susținut de Margareta Clipa, Carmen Cornaci, Mariana Ichim Hodan, Ionel Pădurariu, Trupa de teatru “Antract” a Liceului Teoretic „Dr. M. Ciucă Săveni”, Grupul vocal „Flori de Mai” al Liceului Teoretic „Dr. M. Ciucă Săveni”, Ansamblul folcloric „Hora” al Comunei Vlăsinești.

Conducerea asociaţiei a făcut demersuri şi a creat grupuri de bolnavi de Parkinson care beneficiază de recuperare medicală la Centrul de Recuperare aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoșani. Membrii asociaţiei fără posibilităţi financiare au primit brichete și lemne pentru foc.

“Lalele în mişcare” – proiect demarat în decembrie 2020

În decembrie 2020, asociaţia condusă de Emilia Paula Zagavei a demarat proiectul național “Lalele în mişcare”, în cadrul căruia a distribuit persoanelor diagnosticate cu Parkinson și scleroză multiplă 65 de minibiciclete de recuperare și şase steppere, aparate de masaj din lemn. În cadrul acestui proiect, care este în desfășurare, organizează alături de kinetoterapeutul Dana Țimbota ședințe online de kinetoterapie în fiecare miercuri, la ora 18:30. Sponsori ai proiectului: Vlăsie Company, Basf România, Healty Cleaning Concept, Eu.Tra.Log.Remi, Club L.I.O.N.S. “Bunătatea” Reşiţa, Rail Forces.

Orice sponsorizare este binevenită pentru continuarea acestui proiect, ținând cont că spitalele de recuperare din întreaga țară s-au transformat în secții de suport COVID. La data de 5 aprilie un alt proiect al asociației a prins aripi, un proiect care are ca activități consilierea psihologică individuală și consiliere psihoterapeutică de grup alături de doamnele psiholog Valentina Predan, Mihaela Dragan și Corina Lopătan, intitulat <Învingând depresia>. Luni, 12 aprilie vom da startul proiectului <Stil de viaţă sănătos în Boala Parkinson>, proiect care se desfășoară online și îl are ca specialist pe domnul nutriționist Florin Gavril. Cum numărul persoanelor diagnosticate cu Parkinson din întreaga țară este foarte mare (72.000) continuarea proiectului “Lalele în mişcare> al Asociaţia <Sufletul Lalelelor> nu se poate realiza fără sponsorizări, fac un apel la toţi cei care ne pot ajuta  să vină alături de noi pentru a aduce speranță și normalitate în viețile acestora. Dăruind, aducem fericire”, a mai transmis Emilia Paula Zagavei.

Deja ai votat!