spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTDemersuri pentru reabilitarea Colegiului "AT Laurian" (video)

Demersuri pentru reabilitarea Colegiului „AT Laurian” (video)

Prezent săptămâna trecută la Botoşani, Zoltan Kallos, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, a anunţat că vor fi alocate fonduri pentru instituţiile de învăţământ prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Prezentă la videoconferinţă, Mihaela Prăjinariu, directorul Colegiului Naţional „A.T. Laurian” a întrebat dacă vor putea fi atrase finanţări şi pentru reabilitarea clădirilor care sunt monument istoric.

Aceste clădiri au fost cam scoase din discuţie atunci când a fost vorba de reabilitări prin fonduri europene. Reprezint un colegiu care are 161 de ani de existenţă şi funcţionăm într-o clădire care a fost dată în funcţiune în 1885. Sumele pe care noi le-am putea accesa sunt mult prea mici. Primăria a încercat diverse variante, nu am avut până acum o posibilitate clară de a reabilita colegiul. Cred că din judeţul Botoşani suntem unitatea şcolară cea mai expusă din acest punct de vedere şi am vrea să aplicăm prin aceste fonduri”, a declarat Mihaela Prăjinariu.

Zoltan Kallos a dat asigurări că o să se intereseze dacă vor putea fi atrase finanţări şi pentru aceste clădiri.

Noi am fost într-o comisie de dialog cu cei de la Ministerul Fondurilor Europene. Sunt şi membru fondator în Alianţa Colegiilor Centenare, suntem singurul colegiu din oraş în această alianţă. La vremea respectivă, ni s-a dat să completăm nişte formulare, în ideea de a accesa astfel de fonduri. Dar nu am mai primit ulterior nici un răspuns, dacă vom fi eligibili sau nu. Dacă ne luaţi în calcul, mulţumim”, a mai spus Mihaela Prăjinariu. Aceasta a adăugat că au fost trimise adrese Primăriei Botoşani, însă solicitarea este aceea ca aceste clădiri să fie incluse în ghidul de finanţare.

„Dacă există comunicare, lucrurile chiar se pot mişca”

La rândul său, prefectul Dan Nechifor a arătat că este important municipalitatea botoşăneană să se implice şi „să facă adrese către Instituţia Prefectului sau către Ministerul Dezvoltării, care scrie ghidurile”. „Dacă ghidurile vor fi scrise şi nu vor avea această prevedere referitoare la clădirile de patrimoniu, veţi avea surpriza să să nu puteţi intra în program. Să ştiţi că interfaţa între Ministerul Dezvoltării, ca şi aparat central, este Instituţia Prefectului. Nu să punem întrebarea, să facem strict solicitarea referitoare la clădirile de patrimoniu pentru că, teoretic, ar trebui să mai existe astfel de situaţii în judeţ”, a spus prefectul. Oficialul le-a transmis directorilor de şcoli să nu se oprească, în demersurilor lor, la conducerile primăriilor.

Dacă există comunicare, o să aveţi surpriza să vedeţi că lucrurile chiar se pot mişca şi aici mă refer inclusiv la reprezentanţii unităţilor şcolare din celelalte UAT-uri. Nu ar trebui să ne oprim neapărat la acest nivel, la nivelul primarului. Într-adevăr nu există o relaţie de subordonare între Instituţia Prefectului şi autorităţile publice locale, dar veţi vedea că lucrurile se pot mişca şi putem primi răspunsuri rapide şi cuprinzătoare din punctul meu de vedere”, a concluzionat prefectul Dan Nechifor.

Banii alocaţi anul trecut pentru colegiul botoşănean nu au fost cheltuiţi

Printr-un amendament depus anul trecut de fostul deputat Cristian Achiței și vicepremierul Raluca Turcan, de la bugetul de stat a fost alocată suma de două milioane de lei pentru reabilitarea Corpului A la colegiului „AT Laurian”. Banii nu au fost cheltuiţi, astfel că s-au întors la bugetul de stat. Raluca Turcan s-a declarat nemulţumită de faptul că banii nu au fost cheltuiţi.

Reabilitarea Corpului A al Colegiului „AT Laurian” a fost estimată la aproximativ 9,7 milioane de lei. Primarul Cosmin Andrei  a explicat că problema a fost la cuantumul sumei alocate. „Nu se poate face licitaţie pentru reabilitarea acoperişului şi a unui etaj dintr-un imobil. Nu se pot face lucrări parţiale. Dacă doamna Turcan ar fi vrut să ajute această instituţie de învăţământ, trebuia să acorde toţi banii. O alocare parţială nu ajută pe nimeni, niciodată”, a declarat Cosmin Andrei.

„Este de apreciat că s-a făcut un pas”

Potrivit acestuia, municipalitatea botoşăneană nu dispune de suficiente resurse financiare pentru a reabilita colegiul cu fonduri de la bugetul local. „Singura variantă să reabilităm Corpul A al colegiului este să accesăm fonduri europene. Este de apreciat că s-a făcut un pas, cu o Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI), absolut necesară, care poate fi actualizată mai uşor, pe parcurs, şi aşteptăm doar ghidurile pentru accesarea fondurilor europene vizând clădiri monument istoric, instituţii de învăţământ, ca să putem fi eligibili”, a mai spus primarul municipiului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...