Fraudă cu subvenții europene sancționată după un deceniu

0

Fiii unui fost polițist din Săveni au fost condamnați miercuri, pe 14 aprilie a.c., de magistrații Tribunalului Botoșani, la câte șase luni de închisoare cu suspendare pentru tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Sentința a venit însă după o adevărată epopee. Astfel, cei doi, Bogdan și Lucian Dumitru Achițenei, au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) încă din iunie 2013. Inițial, dosarul s-a judecat la Săveni, după care Curtea de Apel Suceava a decis ca dosarul să revină la Tribunalul Botoșani, care trebuia să fie instanța de fond. A urmat un nou proces, dar sentința a fost atacată din nou la Curtea de Apel Suceava, care a decis rejudecarea în cazul celor doi fii. În schimb, tatăl acestora, Ioan Achițenei, inculpat la rândul său în același dosar, a fost condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru obținerea de subvenții cu acte false.

Potrivit procurorilor DNA, în campaniile anilor 2008, 2009 și 2010, fostul polițist Ioan Achițenei, ajuns în postura de fermier, ar fi prezentat și folosit documente și declarații false și inexacte, respectiv cereri unice de plată precum și contracte de arendă, pe care le-ar fi depus la APIA Botoșani solicitând sprijin financiar pentru suprafețe de teren mai mari decât pe cele care le deținea legal, obținând pe nedrept 40.790,58 lei din bugetul Comunităților Europene și 19.980 lei din bugetul național, prejudiciu recuperat parțial prin încasare-compensare. În schimb, fiii săi au fost inculpați doar pentru tentativă, solicitările celor doi de acordare a subvențiilor, depuse în 2011, fiind respinse din cauza neconformităților.

 

Deja ai votat!