Măsuri drastice din cauza pestei porcine (video)

0

Medicii veterinari încearcă să ia măsuri cât mai drastice pentru a evita o catastrofă veterinară în Botoșani, după decretarea celui mai mare focar de pestă porcină africană din istoria județului. Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute 11 porci găsiţi morţi în stufărișul de la Iazul Lebăda, de pe raza localităţii Tulbureni, au fost depistaţi ca fiind infectaţi cu virusul pestei porcine africane (PPA). Cel mai recent caz a fost depistat pe raza fondului de vânătoare nr. 12 Bălușeni, administrat de AJVPS Botoșani. Analizele au fost confirmate de către Laboratorul de Referință al IDSA București. Imediat, cadavrele au fost distruse prin incinerare şi îngropate, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acțiuni de dezinfecție și protecție a zone infectate.

În acest context, marţi, s-a întrunit Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Botoşani, sub coordonarea prefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. În cadrul întâlnirii s-au adoptat măsuri precum vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.
Mai mult, şeful DSVSA, Mihai Ţurcanu, a avansat ideea de a se vâna cu ajutorul amortizoarelor, astfel ca mistreţii să nu se sperie şi să fugă, crescând astfel riscul răspândirii bolii.

Porci domestici izolaţi în adăposturi

Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informaţi să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreți sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Virusul pestei porcine africane nu afectează omul, însă are un impact major la nivel social și economic. „DSVSA Botoșani reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, ca orice caz de moarte sau îmbolnăvire la animalele din gospodărie să fie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. DSVSA Botoșani solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei”, a precizat Mihai Ţurcanu, directorul DSVSA Botoşani.

pesta

Deja ai votat!