Botoșăneni acuzați de trafic de migranți

0
foto arhivă - polițiștii de frontieră de la Dorohoi au prins în 2019 mai multe grupuri de migranți

Doi tineri din comuna Pomârla au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani sub acuzația de trafic de migranți. Măsura a fost dispusă după o anchetă care a fost inițiată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – biroul teritorial Botoșani, existând suspiciunea că cei doi ar fi făcut parte dintr-un grup infracțional organizat. Această ipoteză nu s-a confirmat, iar dosarul a fost declinat mai apoi către Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani. Astfel, în urma investigaţiilor şi supravegherilor informativ-operative, anchetatorii au stabilit că, pe parcursul anului 2019, suspecții, Alin Daniel P. și Bogdan Marius G., ar fi fost implicați în racolarea, îndrumarea, călăuzirea, transferul şi transportul mai multor transfugi din zona Asiei.

Activitatea infracțională a acestora a ieșit la iveală în luna noiembrie 2019, când procurorii DIICOT, cu sprijinul poliţiştilor de frontieră botoşăneni şi al poliţiştilor din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate din judeţele Botoşani şi Suceava, au organizat cinci percheziţii domiciliare.Tot atunci au fost ridicate mai multe probe care au fost administrate în timpul anchetei.

Anchetatorii cred că suspecții ar fi făcut parte dintr-o adevărată rețea internațională care transporta ilegal migranți proveniţi din zona Asiei către ţări din vestul Europei, doar că acest lucru nu s-a putut dovedi. Astfel, în ianuarie 2019, poliţiştii de frontieră din Dorohoi au depistat opt cetăţeni din Bangladesh care au trecut ilegal frontiera din Ucraina în România, cu scopul de a ajunge în Spaţiul Schengen. Ei au fost descoperiţi în Hilişeu Horia, cinci dintre ei suferind de hipotermie. Două luni mai târziu, alţi opt migranţi din Bangladesh, India şi Pakistan, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, au fost prinşi la scurt timp după ce au trecut frontiera cu Ucraina. Pe 9 iulie 2019, încă opt cetăţeni afro-asiatic au trecut ilegal frontiera spre Pomârla, dar au fost capturaţi de poliţiştii de frontieră dorohoieni.

Pe baza probelor adunate de anchetatori, suspecții au fost trimiși în boxa acuzaților, însă până la pronunțarea unei sentințe definitive, aceștia vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

 

Deja ai votat!