Consiliul Județean cere ajutor guvernul PNL pentru Nova Apaserv

0

Consiliul Județean (CJ) Botoșani solicită de la Guvern un ajutor financiar de peste 10 milioane de lei pentru deblocarea crizei financiare în care se află operatorul de apă. Astfel, în cursul acestei săptămâni, CJ a înaintat către Instituția Prefectului „Nota de fundamentare actualizată prin prisma evoluției evenimentelor și a indicatorilor realizați” în vederea inițierii unei hotărâri de Guvern pentru alocarea sumei de 10.455.526 lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului.

„Suma solicitată este necesară pentru a nu intra într-un blocaj economic în plină pandemie de SARS-CoV-2, după ce firma a rămas fără lichidități în urma aplicării Sentinței Arbitrare prin care a fost obligată la plata a 7,6 milioane de lei către SC Aquaterm SRL ca urmare a rezilierii unui contract de lucrări. Pe fondul unui management defectuos, societatea a acumulat datorii substanțiale în ultimul an și către principalii furnizori, inclusiv către Consiliul Județean, care a girat creditul luat de către operator pentru finanțarea investițiilor prin fonduri europene”, se menționează într-un comunicat de presă emis astăzi de CJ, fără a mai fi menționat însă, cine a făcut managementul defectuos din ultimii ani și cine este răspunzător de situația actuală a regiei de apă.

Din cauza situației financiare, Nova Apaserv a fost nevoită să amâne inclusiv plata unor rate către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare pentru un contract aflat în derulare.

„Suntem dispuși să acceptăm orice sprijin pentru a salva operatorul de apă. Am căutat cele mai bune soluții încă din prima zi a mandatului de președinte al CJ și am menținut societatea pe linia de plutire. Domnul vicepreședinte Dorin Birta a reușit să negocieze amânarea ratelor la BERD și amânarea plăților restante către E.ON, astfel încât Nova Apaserv să-şi poată continua activitatea și să nu se ajungă la sistarea apei. În urma deschiderii pe care au arătat-o față de această problemă a județului președintele PNL Botoșani, domnul deputat Costel Șoptică, și domnul prefect Dan Nechifor am convingerea că, împreună, vom iniția urgent Hotărârea de Guvern pentru alocarea sumelor necesare de bani din Fondul de rezervă, astfel încât populația județului Botoșani să nu rămână fără apă în plină pandemie de SARS-CoV-2”, a declarat președintele CJ, Doina Federovici.

Societatea Nova Apaserv a ajuns într-o situație critică încă de anul trecut. Obligată să plătească 7,2 milioane de lei către Aquaterm, în urma unui proces, societatea s-a ales cu conturile blocate de către executorii judecătorești. Cu datorii și către principalii furnizori, operatorul de apă riscă să ajungă acum în situația de a nu mai putea asigura serviciile.

 

Deja ai votat!