Grenadă defensivă descoperită în grădina unui localnic din Guranda

Descoperire mai puțin obișnuită la Guranda, comuna Durnești, unde un bărbat a găsit o grenadă de mână defensivă în timp ce săpa în grădină. S-a întâmplat joi, pe 22 aprilie a.c., când bărbatul s-a apucat de treabă și a lovit cu cazmaua un obiect din metal. Realizând pericolul, botoșăneanul a sunat la 112, iar la fața locului au ajuns pirotehnicienii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), care au ridicat muniția rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare.

„Misiunea a prezentat un risc crescut întrucât muniția era în perfectă stare de funcționare și avea focosul secționat. Grenada a fost ridicată și transportată în poligonul militar de la Copălău în vederea distrugerii la o dată ulterioară”, a arătat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani.

Pirotehnicienii botoşăneni reamintesc cetăţenilor că, în cazul în care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le mişte din locul în care au fost găsite, să nu încerce să demonteze componentele muniţiei sau să le ridice, transporte sau depoziteze în locuinţe, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi și să anunţe ISU sau Poliţia prin telefonul de urgenţă 112 pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente.

 

Deja ai votat!