Bătrâni în stare gravă după ce au ars în propria casă

Două persoane, un bărbat, în vârstă de 76 de ani, și o femeie de 85 de ani, din orașul Săveni, au ajuns la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoşani cu arsuri de gradul I, II și III pe față, mâini și picioare. Asta după ce în încăperea unde locuiau s-a produs o explozie din cauza acumulărilor de gaz. Deflagrația a avut loc vineri după-amiază şi a fost urmată de un incendiu.

Vecinii au fost alarmați de zgomotul produs și au apelat serviciul 112 pentru a cere ajutor. La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Săveni, cu două autospeciale cu apă și spumă, o ambulanță SMURD, dar și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță. “La sosirea forțelor de intervenție, cele două persoane erau afară. Pompierii au mai constatat că ardeau bunurile din interiorul clădirii, care are o suprafață de circa 20 metri pătrați, existând pericolul de propagare a flăcărilor la alte construcții din vecinătate, un bloc și un restaurant. Incendiul a fost stins în limitele găsite de pompieri”, a precizat Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al ISU Botoșani.

Recomandări făcute de pompieri 

Exploziile din cauza acumulărilor de gaze, urmate sau nu de incendiu, sunt devastatoare.

Putem să înlăturăm acest pericol din propria casă, prin respectarea următoarelor recomandări:
– în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, închideți imediat robinetul buteliei şi al aparatului de utilizare;
– deschideți uşile şi ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;
– nu aprindeți chibrituri, brichete, nu manevrați întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, nu fumați şi nu utilizați surse de foc înainte de a aerisi încăperea;
– înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise;
– întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz;
– umpleți buteliile doar cu tipul de combustibil pentru care au fost proiectate şi numai în centre autorizate în acest sens.

⛔ Este interzisă încercarea cu flacără a etanșeității buteliei, garniturilor sau a furtunului!

Verificarea buteliei se va face numai cu emulsie de apă cu săpun!
Folosiți doar butelii comercializate în unități specializate!

Deja ai votat!