marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTCopil trimis la Iași din cauza unei broșe

Copil trimis la Iași din cauza unei broșe

Un copil a fost trimis la Iaşi de medicii botoşăneni, după ce a înghiţit o broşă metalică. Fetiţa, în vârstă de doi ani şi şapte luni, a fost transportată la spital de părinţi. Aceştia se aflau în casă când micuţa a început să plângă şi au realizat că avea ceva blocat în gât. Tatăl s-a uitat mai atent şi a observat că era o bucată metalică, dar nu putea realiza despre ce este vorba, astfel că a mers cu fetiţa la Centrul de Primiri Urgenţe Pediatrie.

Copila a fost supusă unui examen radiologic, care a scos în evidenţă prezenţa unei broşe metalice, în fomă de fluture, blocată chiar în căile aeriene superioare. Medicii botoşăneni au încercat să scoata bucata metalică, însă, din cauza stării de agitare a copilului, şi a riscului ca broşa să fie împinsă mai mult în interior, aceştia au decis trimiterea micuţei la Iaşi.

Pentru ca transferul să fie făcut în deplină siguranţă, copila a fost trimisă cu o ambulanţă cu medic. „Copilul a fost stabil pe tot timpul drumului. Din fericire, broşa s-a blocat în aşa fel încât nu împiedica respiraţia, nefiind un risc imediat de a se sufoca. Cu toate acestea, în orice moment, obiectul putea migra şi să obstrucţioneze căile aeriene”, a precizat medicul Andeea Stărică, din cadrul SJA Botoşan.

Medicii pediatri se întâlnesc tot mai des cu situaţii în care micuţii înghit diferite obiecte din casă şi astfel sunt nevoiţi fie să îi supună unor intervenţii minim invazize aici, fie să îi trimită la Iaşi, uneori chiar şi pentru intervenţii chirurgicale.

Semnal de alarmă tras de reprezentanţii ISU

Reprezentanţii ISU Botoşani au mai multe sfaturi în cadrul campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău!” derulat pentru prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii.

Atenție la obiectele mici care pot fi înghițite de copilași sau băgate în nas!

🚫 Nu lăsați jucării de dimensiuni mici în preajma copiilor! Producătorii menționează această recomandare chiar pe ambalaj!

🚫 Nu lăsați niciodată medicamente, țigări, tutun, baterii și alte produse la îndemâna copiilor!

🚫 Nu lăsați la îndemâna celor mici boabe de mazăre, fasole, porumb, orice fel de semințe (miez sau coji) – copilul mic bagă în gură obiectele mici și riscă să le aspire în căile respiratorii

🚫 Nu îi spuneți, niciodată, copilului dumneavoastră că pastilele sunt „bomboane” sau medicamentul sub formă de sirop este „dulceață”! În lipsa unui adult, ar putea să le caute și să le mănânce/bea.

🚫 Nu depozitați niciodată medicamente, produse de curățenie sau substanțe chimice în apropierea hranei. Pătrați-le doar în ambalajele originale și asigurați-vă că cel mic nu are acces la ele.

🚫 Nu lăsați poșeta la îndemâna copilului! Acesta ar putea să găsească în ea obiecte mici precum bomboane, banuți, capace mici. Toate sunt periculoase pentru puști și pot provoca sufocare dacă le-ar înghiți.

‼️ Atenție la obiectele cu care se joaca copilul dumneavoastră și ce jucării primește!

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...