Copil trimis la Iași din cauza unei broșe

Un copil a fost trimis la Iaşi de medicii botoşăneni, după ce a înghiţit o broşă metalică. Fetiţa, în vârstă de doi ani şi şapte luni, a fost transportată la spital de părinţi. Aceştia se aflau în casă când micuţa a început să plângă şi au realizat că avea ceva blocat în gât. Tatăl s-a uitat mai atent şi a observat că era o bucată metalică, dar nu putea realiza despre ce este vorba, astfel că a mers cu fetiţa la Centrul de Primiri Urgenţe Pediatrie.

Copila a fost supusă unui examen radiologic, care a scos în evidenţă prezenţa unei broşe metalice, în fomă de fluture, blocată chiar în căile aeriene superioare. Medicii botoşăneni au încercat să scoata bucata metalică, însă, din cauza stării de agitare a copilului, şi a riscului ca broşa să fie împinsă mai mult în interior, aceştia au decis trimiterea micuţei la Iaşi.

Pentru ca transferul să fie făcut în deplină siguranţă, copila a fost trimisă cu o ambulanţă cu medic. „Copilul a fost stabil pe tot timpul drumului. Din fericire, broşa s-a blocat în aşa fel încât nu împiedica respiraţia, nefiind un risc imediat de a se sufoca. Cu toate acestea, în orice moment, obiectul putea migra şi să obstrucţioneze căile aeriene”, a precizat medicul Andeea Stărică, din cadrul SJA Botoşan.

Medicii pediatri se întâlnesc tot mai des cu situaţii în care micuţii înghit diferite obiecte din casă şi astfel sunt nevoiţi fie să îi supună unor intervenţii minim invazize aici, fie să îi trimită la Iaşi, uneori chiar şi pentru intervenţii chirurgicale.

Semnal de alarmă tras de reprezentanţii ISU

Reprezentanţii ISU Botoşani au mai multe sfaturi în cadrul campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău!” derulat pentru prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii.

Atenție la obiectele mici care pot fi înghițite de copilași sau băgate în nas!

🚫 Nu lăsați jucării de dimensiuni mici în preajma copiilor! Producătorii menționează această recomandare chiar pe ambalaj!

🚫 Nu lăsați niciodată medicamente, țigări, tutun, baterii și alte produse la îndemâna copiilor!

🚫 Nu lăsați la îndemâna celor mici boabe de mazăre, fasole, porumb, orice fel de semințe (miez sau coji) – copilul mic bagă în gură obiectele mici și riscă să le aspire în căile respiratorii

🚫 Nu îi spuneți, niciodată, copilului dumneavoastră că pastilele sunt „bomboane” sau medicamentul sub formă de sirop este „dulceață”! În lipsa unui adult, ar putea să le caute și să le mănânce/bea.

🚫 Nu depozitați niciodată medicamente, produse de curățenie sau substanțe chimice în apropierea hranei. Pătrați-le doar în ambalajele originale și asigurați-vă că cel mic nu are acces la ele.

🚫 Nu lăsați poșeta la îndemâna copilului! Acesta ar putea să găsească în ea obiecte mici precum bomboane, banuți, capace mici. Toate sunt periculoase pentru puști și pot provoca sufocare dacă le-ar înghiți.

‼️ Atenție la obiectele cu care se joaca copilul dumneavoastră și ce jucării primește!

Deja ai votat!