spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTConsilierii municipali botoşăneni vor aproba impozitele şi taxele locale pentru anul 2022

Consilierii municipali botoşăneni vor aproba impozitele şi taxele locale pentru anul 2022

Consilierii municipali botoşăneni vor dezbate în şedinţa din 28 aprilie proiectul de hotărâre privind impozitele şi taxele locale pentru anul 2022. Din proiectul de hotărâre postat pe site-ul primăriei reiese că botoşănenii vor plăti în 2022 impozite şi taxe locale majorate cu  2,6%, reprezentând rata inflaţiei pe anul 2020, comunicată de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Botoşani au analizat masa impozabilă şi categoriile de impozite şi taxe locale aplicabile pe teritoriul municipiului Botoşani şi au propus ca nivelurile impozitelor şi taxelor locale stabilite în sumă fixă să fie indexate pentru anul 2022 cu cota de 2,6%, iar cotele de calcul stabilite procentual să se menţină la nivelul anului 2021.

În cazul mijloacelor de transport, impozitele au fost menţinute la nivelul din acest an, indexate cu rata inflaţiei, la care se va aplica o cotă adiţională de 5% la mijloacele de transport cu tracţiune mecanică, remorci, semiremorci, rulote şi mijloace de transport pe apă. Pentru că municipalitatea încurajează mijloacele de transport nepoluante, pentru mijloacele de transport hibride s-a aprobat reducerea cu 95% a impozitului, cu precizarea că, potrivit Codului Fiscal, la această categorie s-a reglementat o reducere de minim 50%.

Taxele de eliberare a avizelor, certificatelor, autorizaţiilor au rămas la nivelul anului 2021, fiind indexate cu rata inflaţiei de 2,6%.

Totodată, în anul viitor, potrivit Codului Fiscal, Consiliul Municipal va aproba scutiri şi reduceri la impozitele pe terenuri, clădiri, eliberarea certificatelor şi autorizaţiilor şi a altor taxe locale. La propunerea conducerii Direcţiei Impozite şi Taxe a primăriei, se vor da la scădere creanţele fiscale mai mici de 20 de lei.

Nivelul impozitelor pe clădiri şi terenuri

Impozitul pe clădirile rezidenţiale şi clădirile anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice, reglementat a se stabili cu o cotă cuprinsă între 0,08% şi 0,2%, cu posibilitatea de majorare pe plan local cu până la 50%, se propune să fie stabilit la nivelul de 0,085%, fără aplicarea unor cote adiţionale, care sunt în competenţa de aprobare a Consiliului Local.

Impozitul pe clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, exclusiv pentru clădirile utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, se propune cu cota de 0,45%, asupra valorii impozabile, fără aplicarea unor cote adiţionale, cu menţiunea că nivelul cotei prevăzute de lege este între 0,2% şi 1,3%, cu posibilitatea de majorare pe plan local cu până la 50%.

Impozitul pe clădirile rezidenţiale ale persoanelor juridice, reglementat a se stabili cu o cotă cuprinsă între 0,08% şi 0,2%, cu posibilitatea majorării pe plan local cu până la 50%, se propune a fi stabilite la nivelul de 0,11%.

Impozitul pe clădirile nerezidenţale, cu excepţia clădirilor utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, se propune să se stabilească cu cota de 1,3%, la care să se aplice o cotă adiţională de 5% care este în competenţa de aprobare a Consiliului Local, cu menţiunea că nivelul prevăzut de lege este între 0,2% şi 1,3%, cu posibilitatea de majorare pe plan local cu până la 50%.

Impozitul pe terenul intravilan şi extravilan datorat de persoanele fizice şi juridice, se propune, diferenţiat pe zone, la nivelul stabilit pentru anul 2021, indexat cu rata inflaţiei de 2,6%.

Contribuabilii, persoane fizice şi juridice, care vor achita impozitul pe teren, impozitul pe clădiri şi pe mijloace auto până la 31 martie 2021 vor beneficia de o bonificaţie de 10%. Impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi pe mijloacele de transport, datorat bugetului local de către contribuabilii persoane fizice şi juridice, de până la 50 de lei inclusiv, se plăteşte integral până la primul termen de plată, fără bonificaţie.

Impozite majorate pentru clădirile şi terenurile neîngrijite

Impozitul pe clădiri neîngrijite a fost majorat cu 200%, iar cel pentru terenurile neîngrijite cu 100%. Clădirile şi terenurile pentru care urmează a se aplica această majorare vor fi stabilite prin hotărâri de Consiliu Local, care au caracter individual.

Măsura este votată în fiecare an, începând cu anul 2016, însă până la această dată nici un proprietar de teren sau clădire nu a plătit impozitul majorat. Asta pentru că procedura este birocratică. Poliţiştii locali sunt cei care fac verificări în teren, după care documentaţia este înaintată primăriei. Pentru fiecare teren sau clădire neîngrijită trebuie promovată câte o hotărâre de Consiliu Local, în vederea stabilirii impozitului majorat. De regulă, proprietarii clădirilor incluse în lista monumente istorice motivează că reabilitarea acestora presupune costuri foarte mari.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
10.6 °
5.6 °
95 %
1.1kmh
35 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...