marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTMuzeul "pictorului florilor" inaugurat la Ștefănești

Muzeul „pictorului florilor” inaugurat la Ștefănești

Vineri după-amiază, 23 aprilie, a fost inaugurat singurul muzeu dedicat „pictorului florilor”, Ștefan Luchian, la Ștefănești.

La manifestare au participat ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean (CJ), alături de membri ai conducerii executive a CJ și consilieri județeni, parlamentari, primarul orașului Ștefănești, Florin Buțura, primari din județ, prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță și rectorul Universității de Arte „George Enescu” Iași.

De asemenea, au fost prezenți și dr. Lăcrămioara Stratulat, managerul Palatului Culturii Iași, prof. dr. Ramona-Maria Mocanu, managerul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și președintele Asociației Managerilor din Muzee, Traian Apetrei, reprezentantul Fundației „Ștefan Luchian”, directori ai instituțiilor de cultură botoșănene și alte personalități ale lumii culturale.

Manifestarea a fost deschisă de o scurtă slujbă de sfințire oficiată de ÎPS Teofan, care a ținut să aducă un omagiu lui Ștefan Luchian pentru moștenirea culturală uriașă pe care a lăsat-o.

Citind puțin biografia pictorului, am reținut trei lucruri. A iubit nespus creația lui Dumnezeu, natura, pe care a văzut-o frumoasă, senină și măreață și a așezat-o pe pânză, bucurând, de-a lungul vremii, multe suflete obosite. Primul element. Cel de al doilea, spun cunoscătorii, a fost influențat în demersul său artistic de frescele mănăstirilor moldave, pe care și le-a însușit și a reușit să le prelungească în trei biserici pe care le-a pictat: Sfântul Alexandru din Alexandria Teleormanului, Catedrală Episcopală; Sfântul Nicolae din Tulcea și Biserica Brezoianu din București, care, din păcate, prin anii 80, a căzut pradă loviturilor îndreptate spre biserică. Cel de al treilea element, care l-a sprijinit și i-a oferit adâncime, a fost lumina lăuntrică a contemporanilor săi, în mod special a celor săraci și obidiți… Încercând să-și însușească durerea lor, să și-o asume, a considerat de cuviință să le aducă o anumită alinare așezându-i pe pânză”, a subliniat ÎPS Teofan.

Motive de bucurie pentru botoșăneni

La rândul său, în cuvântul pe care l-a avut în fața audienței, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a catalogat redeschiderea Muzeului „Ștefan Luchian” drept evenimentul anului pentru cultura locală.

Este o zi importantă pentru noi toți, pentru că este cu mare binecuvântare de la Bunul Dumnezeu! Pe de o parte, am avut parte de o slujbă atât de frumoasă la Mănăstirea Popăuți, pe de altă parte, alături de aparatul de specialitate al Consiliului Județean, am semnat două contracte de lucrări extrem de importante pentru Botoșani, ce vizează modernizarea Drumului Strategic, și o încheiem atât de frumos aici, la Ștefănești, cu o slujbă înălțătoare de sfințire a acestui muzeu, care este parte integrantă din structura mare a Muzeului Județean. Iată că, în aceste vremuri grele, ne păstrăm cultura, ne păstrăm credința, ne păstrăm oamenii buni și calzi aproape”, a declarat Doina Federovici, care i-a invitat pe botoșăneni și pe cei care trec prin județ să viziteze muzeul.

Consiliul Județean Botoșani, prin intermediul Muzeului Județean, coordonează activitatea a nouă muzee. La acestea se adaugă Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”. Aurel Melniciuc, managerul Muzeului Botoșani, a mulțumit pentru sprijinul pe care l-a primit din partea colegilor din Consiliul Județean. În mod deosebit, mulțumirile se îndreaptă către Aglaia Corneanu, președinta Fundației „Ștefan Luchian”, care a donat muzeului obiectele ce au aparținut familiei pictorului.

La Ștefănești, la sfârșitul secolului trecut, a funcționat o Expoziție permanent dedicată pictorului, dar după ce aceasta și-a închis porțile, clădirea s-a degradat constant.

Investiție de un milion de lei

Consiliul Județean a investit aproximativ un milion de lei în renovarea și modernizarea ei, iar, ulterior, specialiștii Muzeului Județean au amenajat partea expozițională, respectiv, două camere.

Prima valorifică piese de artă plastică și de sculptură din colecțiile instituției și conturează expoziția intitulată „Artiști pentru Luchian”, iar a doua reconstituie „Camera – atelier a lui Ștefan Luchian”, în care a lucrat marele pictor în ultimii săi ani din viață.

Ștefan Luchian s-a născut pe 1 februarie 1868 la Ştefănești, județul Botoșani, şi s-a stins din viaţă pe 28 iunie 1916 la București.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
-0.6 °
87 %
0.9kmh
91 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...