Astăzi – Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, Duminica Floriilor

0

Biserica Ortodoxă celebrează astăzi, 25 aprilie, Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim. Sărbătoarea are la bază evenimentul intrării triumfale a Mântuitorului în Ierusalim înainte de Patimile şi Învierea Sa din morţi. Prin această intrare, se împlinea una din proorocirile mesianice ale Vechiului Testament, şi anume cea a prorocului Zaharia, făcută cu 500 de ani înainte de naşterea Domnului, prin care spunea: „Bucură-te foarte, fiica Sionului, căci iată împăratul tău vine la tine drept şi biruitor: smerit şi călare pe asin, pe mânzul asinei”.

Mulţimea l-a întâmpinat pe Iisus cu ramuri de finic şi cântări de bucurie:  “Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” De la acest fapt a luat naştere sărbătoarea Floriilor, unul din cele zece praznice împărăteşti în cinstea Mântuitorului.

Mântuitorul a fost primit cu bucurie datorită învierii lui Lazăr din mormânt, minune sărbătorită în sâmbăta dinaintea Duminicii Floriilor. Biruinţa Sa asupra morţii lui Lazăr prevesteşte biruinţa asupra propriei morţi. Intrarea triumfală în Ierusalim a anunţat că El este Mesia cel aşteptat. Mântuitorul Iisus Hristos nu a intrat călare pe un cal, ci pe un asin, ca semn al smereniei  şi neacceptării tronului lumesc.

Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim marchează ultima săptămână din viaţa Sa pământească. Mâine începe Săptămâna Patimilor. În toate bisericile vor fi oficiate Deniile, slujbe prin care credincioşii sunt chemaţi să-L însoţească pe Hristos pe drumul crucii, până la moartea şi Învierea Sa.

Ramurile de salcie – simbolul biruinţei împotriva morţii

În fiecare an, în Duminica Floriilor, creştinii mergeau la biserică cu ramuri de salcie, pentru a-l întâmpina pe Hristos. Ramurile de salcie se binecuvântau cu o rugăciune specială, înaintea Sfintei Liturghii şi se împărţeau credincioşilor, care le ţineau în mâini în timpul slujbei, ca simbol al biruinţei împotriva morţii. Ramurile sfinţite sunt aşezate în case, la icoane, sau candele, până în anul următor, fiind aducătoare de bine.

Ramura de salcie sfinţită este folosită în scopuri terapeutice. Bătrânele se încingeau cu ramuri de salcie ca să nu le mai doară spatele. Exista şi obiceiul ca părinţii să-şi lovească copiii cu nuieluşa de salcie, atunci când veneau de la biserică, cu convingerea că aşa copiii vor creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Sărbătoarea Floriilor fără tradiţionalul pelerinaj

Ieri, în Sâmbăta lui Lazăr nu a mai fost organizat în municipiul Botoşani, dar şi în alte localităţi din judeţ tradiţionalul Pelerinaj de Florii.

Sfântul Sinod a recomandat ca, acolo unde există această tradiție, procesiunile de Florii să fie organizate de către fiecare unitate de cult, cu proprii credincioși, prin înconjurarea lăcașului de cult.

Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate şi vor fi distribuite de către preoți și voluntari în exteriorul lăcașului de cult, iar credincioșii vor fi îndemnați să aștepte pe locurile marcate până când vor primi ramurile.

Deja ai votat!