Ministerul Afacerilor Interne măcinat de lipsa de personal și problemele din sistem

0

Prezent vineri în județul Botoșani, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că structurile MAI se confruntă o criză acută de personal, generată în principal de pensionările masive. Potrivit acestuia, în prezent, deficitul de personal din Poliție și din celelalte structuri ale MAI este de aproape 20%, circa 20.000 de posturi fiind vacante. În plus, aproape 30 la sută dintre polițiști au o vechime în sistem între 0 și 5 ani. „Anul trecut au plecat în pensie 9.000, au venit din școală 2.000. Deci, minus 7.000. Anul acesta, până când o să primim din școlile de poliție, ofițeri, subofițeri, au plecat aproape 3.000. Egal 10.000 în minus”, a spus Lucian Bode, în cadrul unei conferințe de presă. El a adăugat că actuala criză de resurse umane nu poate fi rezolvată „în mod miraculos”, și că una dintre soluții pe termen scurt pentru rezolvarea acestei probleme ar fi creșterea numărului de locuri în școlile de poliție. O a doua soluție ar fi recrutarea de personal din sursă externă, la care s-ar putea adăuga trecerea agenților în corpul ofițerilor, implicit masterul profesional.

Totodată, Lucian Bode a recunoscut că este nevoie de o anumită stabilitate pe post, care implică mandate pe patru ani pentru cei aflați în conducerea structurilor MAI, dar și o anumită predictibilitate a legii, care să le ofere polițiștilor certitudinea că, atât timp cât aleg să-și continue activitatea, legea pensionării nu se va schimba. „Sunt mulți factori care ar contribui la decizia de a rămâne pe post, dar cred că cel mai important este predictibilitatea. Ok, rămân pe post, dar și peste 12 ani, dacă rămân șapte-opt ani peste vârsta de pensionare, voi avea aceeași legislație după care mă pot pensiona”, a adăugat Lucian Bode. În plus, ar fi nevoie de asigurarea unor condiții bune de muncă și de dotări.

Cât privește sistemul de pensii, șeful MAI crede că acesta nu ar trebui modificat în cazul polițiștilor, în condițiile în care nici actualul nivel al veniturilor nu este unul satisfăcător. „Nu trebuie să ne uităm mult în urmă să vedem că există o legislație favorabilă pe care o accesează toți cei care îndeplinesc condițiile. Nu sunt ei vinovați pentru că au astăzi o legislație care le permite la 50 de ani, dau un exemplu, și îndeplinesc condițiile legale, să treacă în rezervă. Eu cred că nivelul veniturilor în MAI nu este unul așa cum ni-l dorim. Nivelul pensiei pe sistemul actual este unul care avantajează angajații din structurile MAI în raport cu alte sisteme publice, dar în același timp trebuie să ne uităm și la drepturile și obligațiile pe care le-au avut în timpul activității”, a declarat Lucian Bode.

De altfel, ministrul a precizat că atât MAI cât și Ministerul Apărării Naționale nu agreează actualul sistem de salarizare propus de Ministerul Muncii privind includerea sporurilor în salarii întrucât, spune el, aplicarea acestui sistem în instituțiile de Ordine Publică și Apărare Națională ar însemna implicit diminuarea veniturilor pentru angajați. „Le-am spus și colegilor din structurile MAI de aici, de la Botoșani și le spun de fiecare dată la nivel național – transmiteți tuturor colegilor noștri că, atâta vreme cât eu voi fi ministru al Afacerilor Interne, nu se modifică sistemul de pensii în ceea ce privește structurile noastre, în sensul de a le diminua veniturile. La fel, chestiunea legată de salarii, că se pune problema limitării la 20% a sporurilor care pot fi acordate”, a adăugat ministrul Afacerilor Interne.

 

Deja ai votat!