joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTRecomandări pentru cumpărăturile de Paști

Recomandări pentru cumpărăturile de Paști

Având în vedere apropierea Sărbătorilor Pascale Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani face câteva recomadări de care botoşănenii ar trebui să ţină cont atunci când achiziționează produse alimentare. Astfel, aceştia le recomandă cetăţenilor să cumpere carne, ouă, vopsea pentru ouă, produse de patiserie, dar şi băuturi alcoolice doar din locuri special amenajate, dotate și autorizate precum măcelarii, magazine alimentare sau locuri special amenajate în piețe.

Indicaţii pentru achiziţionarea cărnii

Comisarii din cadrul CJPC le mai recomandă botoșănenilor să evite cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, precum portbagajele mașinilor chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. „Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă, cu care să fie justificată tranzacția comercială. În cazul unei reclamații ulterioare, nu va putea fi dovedită achiziționarea respectivului produs”, transmit reprezentanţii CJPC.

Carnea trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar, care atestă garanția unui produs sigur ce nu poate pune în pericol sănătatea consumatorilor. De asemenea, este importantă verificarea proprietăților organoleptice ale produselor şi a semnelor de alterare, respectiv modificări ale aspectului, culorii, consistenței, mirosului sau prezența corpurilor străine. Carnea proprie consumului trebuie să prezinte, la suprafață, o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune.

Specialiştii oferă şi o serie de indicaţii pentru cei care doresc să achiziţioneze carne de miel, aflată la mare căutare în această perioadă. Mai exact, mielul trebuie să aibă copite și dentiție specifice ierbivorelor.

Sfaturi pentru achiziţionarea ouălor

În ceea ce priveşte ouăle comisarii CJPC atrag atenţia că acestea trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri și fără mirosuri străine. „La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș”, se arată într-un comunicat de presă transmis de CJPC.

„Nu utilizați, la vopsirea ouălor vopsea realizată pentru alte destinații”, transmit reprezentanţii CJPC.

Comercializarea produselor de patiserie

Reprezentanţii CJPC spun că produsele de patiserie neambalate trebuie să fie vândute doar din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. De asemenea, este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna.

Recomandări şi pentru achiziționarea vinului

Și în ceea ce privește achiziționarea vinurilor botoșănenii trebuie să fie atenți la mai multe aspecte. Astfel, „conținutul etichetei  trebuie să cuprindă: denumirea produsului, denumirea și adresa producătorului/importatorului/îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru vinurile care au concentrația alcoolică mai mică de 10% vol., componentele cu posibile efecte alergene; Aspectul lichidului: culoare corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie. La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri. Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementărilor în vigoare emise de Ministerul Finanțelor”, au conchis cei de la CJPC.

La cumpărarea produselor alimentare și, implicit a vinului, consumatorii trebuie să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, se dorește să reclamarea pentru calitatea/siguranța unui produs.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...