Caracatița de la „Apele Române” anchetată de DNA. Fostul șef ITM pe lista suspecților

0
Constantin Mețler, foto stânga sus, Stelian Mețler foto dreapta jos

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au început urmărirea penală față de șase suspecți în cazul angajărilor prin detașare de la „Apele Române”. Printre cei care au beneficiat de aceste aranjamente este fostul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, Stelian Mețler, care, deși pensionar, a fost reangajat la o primărie, iar mai apoi detașat la Serviciul de Gospodărire a Apelor Botoșani. Principalele acuzații formulate de procurorii DNA față de suspecți sunt abuz în serviciu, obținere de foloase necuvenite și complicitate la abuz în serviciu

Potrivit procurorilor anticorupție, Iancu Simona Elena – chelnerița angajată inginer la Apele Române Iași – și Stelian Mețler – al cărui fiu a fost director adjunct în cadrul „Apele Române”, au fost angajatți mai întâi fictiv la Primăria comunei Vatra Moldoviței (județul Suceava) pentru a putea fi apoi detașai pe funcțiile de la Apele Române. Alături de cei doi, procurorii DNA au mai început urmărirea penală împotriva primarului din Vatra Moldoviței, a viceprimarului, a secretarului general al comunei și a directorului Administrației Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”.

Anunțul făcut astăzi de procurorii anticorupție cu privire la începerea urmăririi penale vine la mai bine de două luni de la o serie de percheziții efectuate în februarie a.c. la trei instituții publice situate pe raza județelor Iași și Suceava. Astfel, în urmă probelor ridicate atunci, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de mai mulți suspecți, în legătură cu demersurile făcute la angajarea fictivă a două persoane la primăria comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), în scopul de a le detașa, cu încălcarea prevederilor legale, la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”.

Astfel, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de SAGHIN VIRGIL, primar al comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava) în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale),

NIGA GABRIEL, viceprimar al comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava) cu atribuții de primar la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale),

AVRAM PETRU, director al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale săvârșite atât sub forma autoratului cât și a complicității),

BOCA ANA, secretar general al primăriei comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale) și complicitate la abuz în serviciu

IANCU SIMONA-ELENA și MEȚLER STELIAN, personal contractual, angajați succesiv la primăria Vatra Moldoviței, ulterior detașați la ABA „Prut-Bârlad”, în sarcina fiecăruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, la data de 16 decembrie 2020, Iancu Simona-Elena a fost numită în funcția de administrator public în cadrul Aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviței (jud. Suceava), iar la data de 22 decembrie 2020, din acea funcție, a fost detașată ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași .

„Din cercetările efectuate în cauză până în acest moment, reiese că angajarea lui Iancu Elena-Simona la Primăria comunei Vatra Moldoviței ar avea un caracter fictiv, în sensul că, cei trei suspecți, primarul Saghin Virgil, secretara generală a comunei Boca Ana și directorul ABA „Prut-Bârlad” Avram Petru, dar și beneficiara demersurilor, suspecta Iancu Simona-Elena, ar fi avut de la început reprezentarea că aceasta din urmă nu va activa în cadrul Primăriei comunei Vatra Moldoviței, că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri și că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detașare, în funcția urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași”, spun procurorii DNA.

Totodată, anchetatorii susțin că Iancu Simona-Elena nu ar fi desfășurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviței, că documentele necesare angajării acesteia la primărie fie ar lipsi, fie ar fi fost întocmite retroactiv și fără respectarea normelor legale, și că nu i s-ar fi întocmit nici fișa postului (asimilat cu contractul de management în cazul administratorului public) la momentul când a fost numită. În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detașare, în condițiile în care experiența ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie și nici cu cel pentru care a solicitat detașarea la ABA „Prut-Bârlad”.

În urma investigațiilor, procurorii anticorupție cred că suspecții Avram Petru, Saghin Virgil, Boca Ana, fiecare în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenție, mai multe dispoziții legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii, etc), fiind sprijiniți de suspecta Iancu Simona-Elena.

„Printr-o schemă similară, Mețler Stelian a fost angajat la data de 22 iunie 2020 într-o funcție de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviței, iar la data de 1 iulie 2020, din acea funcție, a fost detașat pentru șase luni ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași. Mai mult, după detașare, directorul Avram Petru ar fi dispus delegarea lui Mețler Stelian la un alt compartiment față de cel pentru care se aprobase detașarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. După cele șase luni prevăzute în contract, detașarea avea să fie prelungită”, au precizat procurorii DNA. Prin urmare, cercetările au fost extinse și asupra lui Stelian Mețler. Anchetatorii spun că în urma acestor fapte Simona Iancu și Stelian Mețler ar fi obținut foloase necuvenite, constând în remunerațiile și alte drepturi salariale încasate de aceștia în cadrul ABA „Prut-Bârlad”, pe perioada detașării și, respectiv a prelungirii acesteia, sume ce se constituie ca prejudiciu în dauna ABA „Prut-Bârlad” Iași. De asemenea, ar fi fost vătămate interesele legale ale Primăriei Vatra Moldoviței constând în faptul că scopul funcțiilor pentru care cei doi au fost angajați nu a fost îndeplinit și, în plus, posturile nu au mai fost ocupate de alte persoane, din cauză că vacantarea lor a fost suspendată.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, însă până la pronunțarea unei sentințe definite, ei vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

 

Deja ai votat!