Controale realizate de CJPC finalizate cu amenzi

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului ((CJPC) Botoșani a efectuat în luna martie 234 de acțiuni de control. În urma verificărilor, au fost aplicate 78 de avertismente, 11 amenzi aplicate în valoare de 62.000 de lei și 63 de reclamații.

Florării din Botoșani amendate

Reprezentanții CJPC au controlat 12 operatori economici cu produse în valoare de 12.000 de lei. În urma verificărilor, trei operatori economici au fost sancționați cu amendă in valoare de 15.000 de lei, iar alți patru au primit avertisment. Operatorii economici au fost amendați din cauza faptului că produsele nu prezentau informații cu privire la la modul de întreținere și îngrijire a florilor, dar și pentru că prețurile nu erau indicate vizibil și lizibil.

Acțiuni de control pentru comercianții de zaharuri

Acțiunile de control realizate de CJPC s-au îndreptat și către comercializarea, prezentarea și publicitatea zaharurilor destinate consumului uman si a mierii. Astfel, 22 de operatori economici de pe raza județului Botoșani, au fost verificați dacă respectă prevederile legale. Au fost aplicate trei amenzi contravenționale în valoare de 15.000 de lei și nouă avertismente.

Aceștia au fost amendați pentru că prețurile nu erau indicate vizibil și lizibil, denumirea unității nu era afișată în mod vizibil, lipsa de informațiilor despre produs, dar și din cauză că nu erau afișate firma și orarul de funcționare.

Controale privind comercializarea alimentelor ecologice

Acțiunile de control s-au desfășurat și în ceea ce privește modul de comercializare și etichetare a produselor alimentare ecologice. Astfel, au 16 operatori economici au fost verificați, din care 11 au fost sancționați contravențional. S-a controlat o cantitate de 242 kg de produse ecologice, din care 7 kg aveau data durabilității minimală depășită. Acestea au fost retrase definitiv de la comercializare în timpul controlului.

Verificarea produselor textile

Și comercianții de textile au fost controlați de CJPC. Astfel, în urma acțiunii 17 operatori economici au fost verificați, iar 13 sancționați contravențional. De asemenea, s-au aplicat 7 amenzi în valoare de 42.000 de lei și șase avertismente.

Acești au fost amendați deoarece etichetele nu conțineau informații despre produs în limba română, lipsa etichetei cu informații referitoare la modul de întreținere, prețurile nu erau indicate vizibil și lizibil, dar și lipsa afișării firmei și a orarului de funcționare.

În timpul controlului au fost verificate 1.159 de produse în valoare de 40.663 de lei, din care 276 au fost identificate cu abateri, valoarea acestora fiind de 13.280 de lei.

 

 

Deja ai votat!