Municipalitatea va majora cuantumul ajutoarelor de urgenţă acordate de la bugetul local

Edilii botoşăneni vor majora cuantumul ajutorului de urgenţă acordat de la bugetul local. În şedinţa din 28 aprilie, consilierii municipali vor dezbate proiectul de hotărâre vizând stabilirea situaţiilor, modalităţilor şi cuantumului ajutorului de urgenţă şi al ajutorului de înmormântare, acordate în baza legii privind venitul minim garantat.

Potrivit proiectului, ajutorul de urgenţă se acordă în caz de incendii, calamităţi naturale (cutremure, inundaţii, alunecări de teren, furtuni, grindină), accidente casnice, repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale cetăţenilor români cu ultimul domiciliu pe raza municipiului Botoşani, care au decedat în afara graniţelor ţării. Astfel, se propune ca ajutorul de urgenţă să aibă cuantumul de 5000 de lei, iar familiile care au de repatriat o rudă decedată în străinătate să primească 10.000 de lei. Ajutorul de înmormântare, care din anul 2014 era de doar 142 de lei, va fi de 1.000 de lei. Aceste ajutoare se acordă în urma unor anchete sociale derulate de Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) din cadrul Primăriei Botoşani.

În prezent, ajutorul de urgenţă are o valoare de 2.000 de lei. Propunerea de majorare de la 2.000 de lei la 5.000 de lei este motivată de faptul că, de regulă, pagubele produse în urma unor incendii sau calamităţi naturale, confirmate de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, sunt de ordinul zecilor de mii de lei.

Bani de la bugetul local pentru înhumare a persoanelor fără susţinători legali

Tot din bugetul local vor fi acoperite cheltuielile privind serviciul de înhumare a persoanelor fără susţinători legali, decedaţi pe raza municipiului Botoşani. De asemenea, municipalitatea va suporta cheltuielile cu înmormântarea botoşănenilor titulari ai dosarelor în baza cărora se acordă ajutor social. Sumele necesare plăţii ajutoarelor de urgenţă şi ajutoarelor de înmormântare sunt incluse anual în bugetul Direcţiei de Asistenţă Socială.

Potrivit conducerii DAS, într-un an calendaristic sunt maxim zece astfel de cazuri. Bugetul alocat în 2020 pentru plata ajutoarelor de urgenţă a fost de 20.000 de lei. Anul trecut, prin DAS s-au acordat opt ajutoare de urgenţă în valoare totală de 14.769 de lei.

Deja ai votat!