marți, octombrie 4, 2022
AcasăLocalPreot condamnat după ce a agresat un elev

Preot condamnat după ce a agresat un elev

Deznodământ în cazul preotului din comuna Cristinești, care în urmă cu doi ani a agresat un elev la sfârșitul orei de religie. Chiar în Săptămâna patimilor, preotul Andrei Costin Mancaș a fost condamnat penal de magistrații Judecătoriei Dorohoi pentru purtare abuzivă.

„Condamnă pe inculpatul Mancaş Andrei-Costin, pentru săvârşirea infracțiunii de „purtare abuzivă” prev. de art. 296 alin. 2 Cod penal rap. la art. 193 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, la pedeapsa de 5.000 lei amendă penală, reprezentând un număr de 200 de zile amendă a câte 25 lei pe zi. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.63 C. penal potrivit cărora dacă nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare”, se menționează în decizia instanței.

Totodată, preotul a fost obligat la plata unor daune morale de 5.000 de lei față de copilul agresat. Pronunțată marți, pe 27 aprilie a.c., sentința nu este definitivă, aceasta fiind dictată de instanța de fond. Prin urmare, preotul are posibilitatea să formuleze apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Elev urecheat după ce a deranjat ora

Agresiunea a avut loc pe 23 martie 2019, la Școala primară nr. 2 din satul Baranca, arondată Școlii Gimnaziale „Ioan Murariu” Cristinești, după ce elevul în vârstă de 11 ani, care aparține unei alte confesiuni religioase, a deranjat ora de religie. La sfârșitul cursurilor, preotul l-a urecheat, iar elevul a ajuns acasă cu urechea însângerată.

Părinții copilului au sunat la 112, iar băiatul a fost transportat la Secția de pediatrie a Spitalului Județean, unde a primit îngrijiri medicale. În urma examinării, medicii au apreciat că acesta a suferit un traumatism cranian acut, comoție cerebrală, fractură de perete anterior mastoidă stângă și temporară stângă. Prin urmare, elevul a fost internat pentru supraveghere și tratament.

Profesorul a fost mutat la altă şcoală

Cazul a ajuns și în atenția polițiștilor, iar ulterior Comisia de cercetare disciplinară de la nivelul unității de învățământ l-a sancționat pe preot cu diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă determinată de trei luni și reîncadrarea în alte două structuri școlare din comună, respectiv școlile din Cristinești şi Dragalina.

Incidentul a fost analizat și de Avocatul Poporului, care s-a autosesizat cu o posibilă încălcare a prevederilor din Constituție privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor. La sfârșitul lui 2019, preotul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, iar procesul a durat până anul acesta.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următorProteste în București contra restricțiilor
Botoșani
cer acoperit de nori
11.8 ° C
12.7 °
11.6 °
70 %
3.4kmh
100 %
mar
12 °
mie
18 °
joi
21 °
vin
19 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se mai întâmplă să greșești spitalul, dar personalul e înțelegător.

EDITORIAL

În primii ani ai noului mileniu, un cadru de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a fost dovedit ca plagiator. Varianta oficială? O profesoară...

GÂNDUL ZILEI

Când de mâner s-o apuce Și-a dat seama că nu-i bună : Șurubelnița în cruce Trebuia în … semilună! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...