Săptămâna Patimilor, astăzi – Miercurea Mare

0

Miercuri, în cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor, în biserici continuă Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

Evangheliile povestesc că Iisus a petrecut ziua de miercuri în Betania, în familia prietenilor săi, Lazăr, cel înviat din morţi, Marta şi Maria, şi în casa lui Simon Leprosul.

În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor s-a făcut pomenirea femeii celei păcătoase, care, cu mare căinţă, smerenie şi cu multe lacrimi, aducând mir de mare preţ pentru a-L unge pe Hristos, devine mironosiţă.

Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus

Tot în Miercurea Mare a avut loc vânzarea lui Iisus Hristos, de către Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii săi, pentru 30 de arginţi. Iuda l-a vândut pe Hristos fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-L ucidă.

Vânzarea făcută de Iuda a făcut ca Biserica să rânduiască ziua de miercuri ca zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit, acestea fiind cele două zile ale săptămânii în care creştinii trebuie să postească de-a lungul întregului an.

Miercurea Mare ne apropie și mai mult de Sfintele Paști.

Potrivit tradițiilor populare, Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă. Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele.

 

 

Deja ai votat!