Săptămâna Patimilor, astăzi – Vinerea Mare

Astăzi, 30 aprilie, ultima vineri din Postul Mare, numită și Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, este zi de mare doliu a întregii creştinităţi. În această zi a fost răstignit şi a murit pe cruce Mântuitorul lumii pentru răscumpărarea păcatelor omenirii. Vinerea Mare este zi aliturgică, pentru că Liturghia este jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii şi al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeasi zi.

Vecernia din Vinerea Patimilor, numită și Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf, se săvârșește în cursul dimineții din Vinerea Mare. În timpul slujbei are loc procesiunea scoaterii din Sfântul Altar a Sfântului Epitaf, care este aşezat în mijlocul bisericii.

Sfântul Epitaf, numit şi Sfântul Aer este o pânză de in sau de mătase, pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare până la slujba Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii. În cadrul acestei slujbe, preoții și credincioșii vor purta în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Mântuitorului Iisus Hristos. După încheierea procesiunii, Sfântul Epitaf este dus în Sfântul Altar. Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă unde va rămâne până în ajunul sărbătorii Înălţarea Domnului, când este aşezat la locul său, în biserică.

Zi de post negru

În Vinerea Mare este bine să se țină post negru, în amintirea patimilor lui Iisus Hristos. Cei care nu ţin post negru, nu trebuie să mănânce urzici și nici să pună oțet în mâncare, pentru că lui Iisus I s-a dat să bea oțet, după ce a fost biciuit. În trecut bătrânele ţineau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafura de la biserică.

În popor se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi rodnic. Gospodinele nu umplu borş în această zi, nu coc pâine, cozonac, sau pască, să nu ardă mâinile Maicii Domnului, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri şi afumă casa cu tămâie.

Deja ai votat!