vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTUn nou refuz al aleşilor PSD privind amplasarea bustului lui IC Brătianu...

Un nou refuz al aleşilor PSD privind amplasarea bustului lui IC Brătianu în Parcul Junior (video)

Consilierii liberali botoşăneni nu au avut câştig de cauză în demersul vizând acceptarea de către municipalitate a donaţiei constând în bustul lui IC Brătianu şi amplasarea acestuia în Parcul Junior. Aceste demersuri au început în mai 2017, când a fost primit Certificatul de urbanism, însă încrâncenarea social democraţilor şi refuzul lor de a da curs unei iniţiative liberale este mai presus de dorinţa liberalilor de a-l omagia pe IC Brătianu.

Pe 28 aprilie, în debutul şedinţei extraordinare, convocată de consilierii liberali, Gabriel Tanasă, preşedintele de şedinţă, a anunţat că documentaţia care însoţeşte proiectul este „perimată”, respectiv certificatul de urbanism este expirat iar proiectul nu are semnătura secretarului municipiului.

Veniţi cu un simplu bust a cărei locaţie nu o găsiţi de cinci-şase ani

După Gabriel Tanasă, a venit la microfon viceprimarul Bogdan Buhăianu, care a formulat un amendament. „Propunerea noastră este, pentru că respectăm valoarea omului politic I.C. Brătianu, ca să se schimbe locaţia din Parcul Junior la sediul din strada Teatrului a Partidului Liberal…Sau un alt amendament să facem un acord de principiu pentru a dona acest bust către Muzeul Judeţean. Vă reamintesc că dumneavoastră aţi refuzat o donaţie de teren în una dintre şedinţele trecute şi acum veniţi cu un simplu bust a cărei locaţie nu o găsiţi de cinci-şase ani, deşi aparţine istoriei PNL şi şi–ar găsi foarte bine locul în curtea acestui partid”, a afirmat Bogdan Buhăianu.

Secretarul general al municipiului, Oana Georgescu, a explicat însă că deliberativul local nu poate aproba o donaţie către Consiliul Judeţean (Muzeul Judeţean fiind instituţie finanţată de către CJ – n.r.). „În ceea ce priveşte zona Parc Junior, respectiv cealaltă zonă propusă de dumneavoastră, trebuie reflectată într-o documentaţie de urbanism. Această documentaţie, cum este prezentată la anexa proiectului de hotărâre, nu mai este în vigoare, pentru că certificatul de urbanism are o valoare de 12 luni şi a expirat, motiv pentru care suntem în impas”,  a afirmat Oana Georgescu.

„Este vorba despre o personalitate a României”

Maricel Maxim, consilierul liberal care a comandat acest bust, a intervenit, crezând că va reuşi să-i determine pe social democraţi să voteze proiectul.

Legat de ceea ce înseamnă certificatul de urbanism nu este neapărat faptul că este expirat. Chiar dacă e expirat, noi discutăm acum doar de o donaţie de principiu, un acord de principiu, după care, bineînţeles, se vor scoate documentele necesare pentru montarea acestuia unde eu am făcut propunere. PNL are un sediu în chirie, nu este sediul partidului sau al unei asociaţii şi donaţia se face către municipalitate. Este vorba despre o personalitate a României, nu este vorba despre o personalitate PNL”, a spus Maricel Maxim.

Amendamentul propus de Bogdan Buhăianu a picat la vot. A fost supus la vot proiectul în forma prezentată de aleşii locali liberali, însă a întrunit 12 voturi „pentru”, date de cei nouă consilieri liberali, cei doi consilieri USR – PLUS, Raluca Ştefania Curelariu şi Maricel Gheorghiţă şi Liviu Toma, de la PRO România. Cei zece consilieri PSD s-au abţinut de la vot. Călin Bosovici, consilier PSD, a lipsit de la şedinţă. Pentru a trece, erau necesare 16 voturi „pentru”, deoarece este un proiect de patrimoniu. „Domnule Maxim, în loc să facem străzi, venim cu bustul ăsta de cinci ani de zile„, i-a reproşat Bogdan Buhăianu lui Maricel Maxim. Consilierul liberal i-a răspuns că este o donaţie şi nu implică vreo cheltuială din partea municipalităţii.

Demersuri începute în 2017

Demersurile vizând bustul lui IC Brătianu au început în mai 2017. Liderii liberalilor botoşăneni credeau că vor finaliza toate procedurile, pentru ca bustul să fie dezvelit în Anul Centenar 2018. Proiectul a fost însă respins de câteva ori în deliberativul local de către consilierii PSD, fără însă ca aceştia să-şi motiveze votul.

În martie 2019, după ce iniţiativa a fost respinsă pentru a opta oară în CL, primarul Cătălin Flutur a decis ca bustul să fie pus pe holul primăriei, lângă biroul său.

Bustul a fost mutat într-o magazie a primăriei

În februarie 2021, bustul primului preşedinte al Partidului Naţional Liberal, personalitate care a contribuit la făurirea României Mari, a fost mutat într-o magazie a Primăriei Botoşani. Primarul Cosmin Andrei afirma că se căuta o destinaţie potrivită. „În faţa biroului meu era nepotrivit cu plăcuţa pe care a pus-o domnul Flutur, cu aspecte eminamente politice. Pentru că nu a scris că a fost primul ministru al României, ci că a fost membru fondator al PNL, un pic nepotrivit pentru Primăria Botoşani. Dar asta nu înseamnă că nu putem discuta despre punerea acestui bust în valoare”, a mai spus atunci Cosmin Andrei.

Bustul a fost luat din magazia primăriei şi se află în sediul PNL Botoşani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...